NAKBA - Palestinernes katastrofe

Debatt

Hvert år den 15. mai 2020 markerer palestinerne NAKBA - katastrofen som rammet dem for 72 år siden. En katastrofe som fortsatt pågår. Hver eneste dag.

Hva er NAKBA tenker du kanskje? Hvilken katastrofe er det snakk om? I 1948 ble mange palestinske landsbyer ødelagt av sionistisk milits og terrorgrupper. Palestinske menn, kvinner og barn ble drept og mer enn 750 000 palestinere flyktet for livet for å slippe unna massakrene. Dette er NAKBA.

Gjennom årenes løp har rundt 500 palestinske landsbyer blitt visket ut av verden og erstattet med parker, parkeringsplasser, skog og kulturarenaer. Dette er NAKBA.

For palestinerne er det ingen nåde, solidaritet eller dugnad å spore fra Israels side. Okkupantens holdning til den palestinske befolkningen framkommer tydelig under koronautbruddet. Ifølge FN har Israel i løpet av to måneder fra 21. februar, ødelagt 69 strukturer på Vestbredden og ødeleggelsene har tvunget 63 mennesker på flukt i en tid der folk verden over får beskjed om å holde seg hjemme.

Dette er brudd på folkeretten og det undergraver det internasjonale samarbeidet for å hindre spredning av koronaviruset. Dette er NAKBA.

Mens palestinerne fordrives og gjøres hjemløse, har Israels forsvarsminister Naftali Bennett utstedt byggetillatelse for 7000 boliger for israelske okkupanter i en bosetting nær Betlehem i Palestina. Stikk i strid med inngåtte avtaler og folkeretten. Dette er NAKBA.

47 dager fra nå - 1.juli - går startskuddet for annekteringen av deler av Vestbredden. Et soleklart brudd på folkeretten. Og her står vi, det internasjonale samfunnet, og ser på mens Israel tar for seg av palestinsk land, gjør det til sitt og undertrykker palestinerne som klorer seg fast til livet, til jorda, til sin identitet og til sin plass i verden. Dette er NAKBA.

Svein Johansen

Leder Palestinakomiteen Trøndelag