Fylkesordføreren i rette med kommuneoverlegen: – Om dette synet skulle få gjennomslag, blir sesongen avlyst

Fylkesordfører og fotballfar Tore O. Sandvik (til høyre) går i rette med kommuneoverlege Tommy Aune Rehn. – Om dette synet skulle få gjennomslag, blir sesongen avlyst og det vil ikke bli spilt kamper på 18 måneder fra sesongslutt i oktober ifjor og fram til neste års seriestart, skriver Sandvik.  

Debatt

Det er underlig å lese at kommunelegen i Levanger først sier vi må lytte til fagekspertisen i Helsedirektoratet angående åpning av all fotball, for deretter å argumentere imot de samme fagmyndighetenes vurdering av hvorvidt det er trygt å spille fotball.



Nakstad fra Helsedirektoratet har i flere intervju slått fast at det ikke er forbundet med smittefare å spille fotball. Både det store arealet, den minimale kontakten og den korte tiden den foregår, er godt dokumentert i flere undersøkelser, så Nakstad og helsemyndighetene har godt faglig grunnlag for sin vurdering.

Det Nakstad mener er smittefarlig er de lange kiosk-køene, faren for over 200 tilskuere og stor reisevirksomhet. Det er jo dette fotballen reagerer på.

Logobilde Tore O. Sandvik  

For der første blir det meningsløst at de over 19 da ikke får spille mot hverandre på trening, hvor det hverken er kiosk åpen, publikum tilstede eller det foregår noe reisevirksomhet, samtidig som helsemyndighetene sier det er trygt å spille fotball.

For det andre tilbyr fotballen seg å holde kioskene stengte, samtidig som det er null problem å nekte flere enn 200 tilskuere, om det for første gang i historien skal bli vanlig med i nærheten av et slikt tilskuersnitt på kampene i 4. divisjon og nedover. 95 prosent av kampene foregår dessuten innen egen krets hvor de møter andre spillere for å utøve en aktivitet helsemyndighetene anser for trygg.

Kommunelegen i Levanger argumenterer derimot imot det faglige grunnlaget og vurderingene fra helsemyndighetene om selve fotballaktiviteten. Om dette synet skulle få gjennomslag, blir sesongen avlyst og det vil ikke bli spilt kamper på 18 måneder fra sesongslutt i oktober ifjor og fram til neste års seriestart. I verste fall blir det ikke åpnet da heller. Da kommer frafallet til å bli kritisk. Mange klubber mister inntektsgrunnlaget og går konkurs, mens stadig flere unge trøster seg med å drikke øl og feste sammen i stadig større forsamlinger, for selv om det ikke er ansett for trygt, sitter det myndighetspersoner og tviholder på rigide regler uten rot i virkeligheten og holder unge aktive mennesker borte fra aktiviteten sin. Det er umulig å forstå at man kan møtes 800 mennesker på Kontraskjæret i Oslo for å drikke øl å se fotball på TV, ta danskebåten eller reise rundt omkring i hele Norge på ferie, men ikke kan drive med en idrett som er ansett som smittevernfaglig trygg. Man retter baker for smed.

Det er mange som roper ut om alvoret i dette. Foreløpig ser det mørkt ut, men de som nå insisterer på å holde trygge arenaer stengte for å holde de utrygge åpne, må også være rake nok i ryggen til å se i øynene hvor skadelig dette kan bli for folkehelsen, frivilligheten og aktiviteten flere steder i landet. Nå har fotballen sesong, etter hvert som høsten skrider fram er det vinteridrettene som rammes.

Tore O. Sandvik skriver at stadig flere klubber melder om frafall, og hardest rammes jentefotballen. Derfor må fotballen åpne nå, skriver han. Foto: Privat 

Når 3 stk på er lag med 13 slutter fordi de mister motivasjonen uten kampene, mister de 10 siste også tilbudet. Stadig flere klubber melder om dette nå, og hardest rammes jentefotballen. Vi risikerer å miste en generasjon med unge aktive idrettsutøvere og frivilligapparatet. Trøsten er at de kan ta seg en øl istedet.

Fotballen må åpne nå. Det er ingenting å vente på. Somler man til etter ferien og inn i august, ryker årets sesong med mindre man skal stenge ned for ukentlige treninger på banene slik at det stort sett blir kampavvikling utover høsten. Da rammes enda flere av forbudet mot fotball noen nå tviholder på.

Tore O. Sandvik

Fylkesordfører og fotballpappa