Å være talsmenn for de som er bundet til taushet

Anne Sofia A. Elgseter er daglig leder i Partners Norge. 

Debatt

Hvis du har fulgt med på nyhetene, er du klar over at vold og undertrykkelse skjer globalt. Det tynger hjertene våre, spesielt når vi føler at vi ikke kan hjelpe.

Men et viktig arbeid for oppnå frie, fullverdige liv for barn som er offer for konflikt og undertrykkelse, er å være talsmenn for dem over hele verden. Hvordan kan vi oppnå forandring dersom folk ikke vet hva som skjer?

Det er mange mennesker rundt i verden som trenger en talsmann.  Foto: Partners Norge

Vi som har hus å bo i og medisin tilgjengelig; hvis samfunn ikke er truet av angrep: Vi har oppgave å gjøre.

  • er det tid for å være en talsmann for de svake.

Å være en talsmann høres ut som en stor greie, og det er det ofte. Vi har en tendens til å tenke på dette som organisering av enorme protester og lobbyarbeid for å fremme en sak.

Brittany Harms arbeider i Partners Norge. 

En talsmann er imidlertid alle som offentlig støtter en sak. Talsmenn kommer fra alle generasjoner, nasjonaliteter, religioner og sosioøkonomisk bakgrunn. Enten du har flere tusenvis eller bare en håndfull mennesker, kan du også være en talsmann. Ved å støtte vårt arbeid er du faktisk allerede en forkjemper for undertrykte og fordrevne der hvor vi arbeider.

Hvorfor er det viktig å være en talsmann? Saker å kjempe for dør når det blir stillhet; jo mer folk vet om vanskeligheter i Myanmar, Bangladesh og Midtøsten, jo mer kan vi gjøre for å hjelpe dem.

Å snakke ut om urettferdighet er integrert i vårt arbeid. Vi handler fordi vi er overbevist om å elske vår neste. Det er derfor nødvendig at vi deler den lidenskapen med andre, slik at nestekjærligheten kan vokse.

Årsaken til at vi tar til orde er for å løfte og forsterke stemmene til de marginaliserte. Det handler ikke om oss, men vi har makt og mulighet til å gi en plattform til stemmene som er bundet til taushet. Det er viktig at vi som talsmenn peker tilbake til menneskene vi tar til orde for, slik at de kan snakke på egne vegne.

Å være en talsmann for folk som lider minner dem om at de ikke er glemt. Verden er mer koblet sammen nå enn noen gang. Kriser i Syria, Bangladesh og Myanmar rapporteres om og deles over hele verden. Vi er overbelastet og bombardert med informasjon.

Hvordan kan du være en talsmann hjemme? Sosiale medier er en av de enkleste måtene å gå inn for. Det tar bare noen få minutter å dele poster, og er en effektiv måte å fortelle dine venner de forfulgte, marginaliserte og svakeste av de svake. Du kan også dele artikler, blogginnlegg og andre ressurser for å hjelpe folk med å få mer kunnskap om flyktninger og fordrevne.

Bruk talentene dine. Hvis talentet ditt er å skrive, skriver du et innlegg i sosiale medier om en sak. Hvis du foretrekker samtale, snakk med menneskene du møter. Kanskje lager du de beste bakevarene i nabolaget ditt og ønsker å dele godbitene dine mens du deler om saken din.

  • Uansett hvilke aktiviteter du er god til, kan du bruke det til å være en talsmann for de svakeste.

Arbeidet innebærer tålmodighet, ydmykhet og entusiasme for saken. Hvis du skulle ønske at flere i samfunnet ditt brydde seg om de fordrevne menneskers kamp i Sørøst-Asia og Midt-Østen, er det viktig å formidle at det er mulig å skape en forandring.

I all vår innsats for de undertrykte, er det viktig å opprettholde en holdning av ydmykhet og tålmodighet med andre. Håpet vårt er at mennesker over hele verden vil gå sammen og være forkjempere for rettferdighet.

Hvem som helst kan være en talsmann, hvor som helst. Visjonen vår er «frie, fullverdige liv for barn som er offer for konflikt og undertrykkelse». Dette er vår sak, og som vår støttespiller er du også en del av det.

Vi skal ikke la de svakeste i verden bli bundet i taushet; vi håper du blir med oss og kjemper for våre venner i Midøsten og Sørøst-Asia, slik at de kan få en bedre fremtid.


Anne Sofie A. Elgseter

Brittany Harms

Stiftelsen Partners Norge