Dyremishandlere må straffes langt hardere

Mats Henriksen fra Levanger er fylkesformann i Trøndelag FpU. 

Debatt

Sommeren er kommet og mange gleder seg til varme dager i Norge. Det er vel fortjent etter flere spesielle og vanskelige måneder. Vi må likevel ikke glemme at sommeren er den tiden på året hvor det foregår mest dyremishandling. FpU etterlyser flere tiltak for å ivareta dyrs rettigheter.

Det er fordi vi mener dyr har en egenverdi. Ingen dyr fortjener å ha det vondt. Det er rett og slett grusomt å høre om hendelser hvor hunder kastes i vannet med kjetting eller at kattunger forlates i søppelsekker. Når man velger å skaffe seg et kjæledyr påtar man seg en forpliktelse om at dyret skal ha det godt.

Det er skjedd mye bra for dyrevelferden de siste årene. Fremskrittspartiet i regjering innførte dyrepoliti i flere deler av landet, på tross av at vi var det eneste partiet som ønsket dette. Resultatet viser at vår politikk er en ubetinget suksess: flere dyremishandlere er blitt anmeldt og straffet.

Dyrepoliti er imidlertid ikke nok. Vi i FpU ønsker enda flere tiltak mot dyremishandling.

De som mishandler dyr må fratas retten til å ha dyrehold for all fremtid, i tillegg til å ilegges strenge bøter. Om dyremishandlingen er særlig ille må konsekvensen bli fengsel.

Strengere straffer handler ikke kun om å ta vare på uskyldige dyr. Forskning tyder på at en høy andel av voldskriminelle starter med å mishandle dyr. Å fengsle - og rehabilitere – dyremishandlere kan bidra til å forhindre senere vold mot mennesker.

FpU prioriterer dyrs rettigheter. Mye bra er skjedd for dyrevelferden, men mye gjenstår. Straffene må økes og dyremishandlere må fratas retten til dyrehold for evig tid. Vi sier ja til en politikk som prioriterer dyrs velferd.

Mats Henriksen

Fylkesformann i Trøndelag FpU