Dagens leder: Du stanser ikke dette med moralpreik

Norske kunder på handeltur til Sverige etter at grensen åpnet sist helg. Nordmenn er åpenbart ikke vaksinert mot grensehandel. Det finnes ingen enkel medisin mot ønsket om å spare penger.  Foto: NTB scanpix

Debatt

Handelsnæringa går så det suser i sommer. En viktig grunn til det er at grensen mot Sverige er stengt på grunn av koronaepidemien. Dermed ble det bråstopp i en grensehandel som har økt merkbart de siste årene, og som lå på et sted mellom 15 og 20 milliarder kroner i 2019. En slik bråstopp blir det penger av. I kassene til lokale kjøpmenn og vinmonopol på den «rette siden» av norskegrensen. Forhåpentligvis også arbeidsplasser. Vi snakker om en god del tusen arbeidsplasser som går tapt i norsk dagligvarebransje på grunn av svenskehandelen.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred. 

Sist helg åpnet grensen mot Innlandet. Folk fra hele østlandet valfartet over til de store handelssentrene i Värmland for å sikre seg billig sprit, tobakk og snus, godterier og dagligvarer. Nordmenn er åpenbart ikke vaksinert mot grensehandel. Det er ikke opplagt hva slags vaksine som da skulle vært brukt. Det finnes ingen enkel medisin mot ønsket om å spare penger.


Det har ikke manglet på moralske pekefingre som rettes mot dem som tok turen til Charlottenberg. Mange uttrykker sin harme gjennom sosiale medier, og mener folk heller burde ha holdt seg hjemme. Det vises blant annet til smittepresset på den andre siden av grensen, og noen går så langt som å kalle det umoralsk. «Kall meg gjerne en snobb, men det her er altså så pinlig at jeg får frysninger, svetteringer under armene og problem med å feste blikket», skrev Trude Basso som jobber som lege ved St. Olavs hospital på Twitter i helgen.


Reaksjonen er forståelig og folkelig. Det er også motsatsen, altså de som velger å ta turen etter at norske myndigheter har åpnet opp for det. Derfor finner jeg det vanskelig å stille meg ved siden av Basso, bruke pekefingeren. Dette er ikke medisinen mot dem som mener de sparer penger.


I et lengre løp, når koronatrusselen forhåpentligvis er historie, holder det heller ikke med moralprekener for å begrense grensehandelen. Anne Berit Aker Hansen som er forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund skriver i et innlegg i dagens avis at vi best sikrer norske arbeidsplasser innen handel og produksjon gjennom å redusere avgiftsforskjellene på grensehandelsutsatte varer. Hun viser til Danmark, som langt på veg har lyktes med det vis-à-vis Tyskland. Jeg tror forbundslederen har et godt poeng. Avgiftslette er et språk som folk forstår og som på dette området kan virke etter sin hensikt.

(Lederkommentar i Innherred 30. juli 2020)