Dagens leder:

OL-helten på sokkel? Det er verdt å se om det er mulig å få det til.

Knut Knudsen var nok en større idrettsmann og viktigere enn det Adresseavisen vil ha det til. Bør han plasseres på sokkel i Stadionparken?  Foto: Roger Rein

Debatt

Lørdag ble OL-helten fra 1972, Knut Knudsen, hedret med et arrangement i Stadionparken. Flere vil nok innvende at dette ikke var ikke en dag for tidlig. Syklisten burde ha fått velfortjent heder på et langt tidligere tidspunkt. Når det er sagt ble det en verdig markering. Mesteren selv satte stor pris på hederen fra hjembyen.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred. 

Ser vi på Knut Knudsens meritter, som OL- og verdensmester, landets første proffsyklist med 49 individuelle seire gjennom proffkarrieren og et stort forbilde for de som kom etter, er det ikke vanskelig å forsvare plaketten. Han var nok en større idrettsmann og viktigere enn det Adresseavisen vil ha det til. Stadionparken er en naturlig plassering. Parken er blitt en svært populær samlingsplass for små og store etter oppgraderingen. Her har mye forandret seg på åra som har gått siden unggutten la grunnlaget for seirene på OL- og VM-velodromene i Munchen og San Sebastian for 47 og 48 år siden. IL Sverres klubbhus står der fortsatt, og innenfor dørene har Vidar Aksnes og Skigalmuseet tatt på seg jobben med å dokumentere en del av byens og omlandets idrettshistorie. At Knut Knudsens bravader har en stor plass er ikke mer enn naturlig.


Når jeg først er innom den frivillige innsatsen til Aksnes, kan jeg heller ikke unngå å nevne Levanger bymuseum. De var initiativtakere til lørdagens arrangement. Ildsjeler der har også gjort sitt til å dokumentere byens stolte sykkelhistorie. En fin samling tar form i andre etasjen hos Hveding Auto i Sjøgata. Etterhvert vil dette og klubbhuset framstå som en av byens attraksjoner som er verdt å vise fram til interesserte. Det er i alle fall all grunn til med stolthet å fortelle tilreisende at OL-helten fra 1972 er vokst opp her, og at det var på stadion og i byens gater han la grunnlaget for en lang, suksessrik karriere.


På sokkel? Lokalavisa er helt konkret utfordret, og også andre har de siste dagene begynt å snakke om noe mer. Burde ikke sykkelhelten stått på en sokkel i Stadionparken? Umiddelbart høres ideen god ut. Levanger er ikke overbefolket med statuer, og blant de nålevende er det vel ikke mange, om noen, som kan måle seg mot Knut Knudsen. Dette må utredes nærmere, og et overslag over kostnadene kan vel si noe om det er mulig å gjennomføre det. Tar noen det initiativet skal jeg i alle fall love god drahjelp fra lokalavisas side. Det er absolultt verdt å prøve.

(Lederkommentar i Innherred 4. august 2020)


Lik Innherred debatt på Facebook