Dagens leder: All grunn til fortsatt å være på vakt

Fortsatt skal vi være på vakt og forberedt på at ting kan snu.  Foto: Vidar Ruud

Debatt

Det spørsmålet som jeg antar stilles mest, både i det stille og mellom folk, er om vi går inn i en ny smittebølge for korona? Det er vanskelig å spå, men samtidig indikasjoner på at varslene om at vi må regne med en smittebølge nummer to viser seg å være sant. I så fall gjenstår det å se hvor kraftig den blir, og hvordan vi som samfunn møter den.

En indikasjon fikk vi i Folkehelseinstituttets ferske ukerapport, som ble lagt fram i går onsdag. Den viser at smitten i det norske samfunnet øker for første gang siden slutten av mars. Natt til onsdag var det registrert 9362 tilfeller av koronasmitte i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet. Det er 28 flere enn dagen før, og 212 flere enn forrige onsdag.

Økningen bør egentlig ikke overraske oss. Ekspertene har fortalt oss at smittetallene kom til å øke gjennom sommeren når vi reiser mer på kryss og tvers i vårt eget land, samtidig som grensene mot utlandet blir åpnet opp. Fortsatt er det imidlertid for tidlig å slå fast at dette er en ny smittebølge. Men vi må ikke må tro at pandemien er over, og opptre som det.

FHI presiserer at smitten fortsatt er lav i befolkningen. Det bekreftes her på Innherred. Vi må tilbake til tidlig i april for å finne det siste smittetilfellet i Levanger og Verdal. Rundt oss har det etterpå vært sporadiske enkelttilfeller som ikke har ført til spredning. Selv om de siste tallene kan oppleves som urovekkende, er det ingen grunn til at panikken skal ta oss. Fortsatt skal vi være på vakt og forberedt på at ting kan snu.

Ute i den store verden er det ingen tegn til noen nedadgående tendens verken i smittetilfeller eller dødsfall. Det forteller oss hvilke katastrofe dette er for verdenssamfunnet, og hvor heldige vi tross alt er som bor der vi bor.

Det forteller oss også at vi må være forberedt på at det vil ta lang tid før de reiseglade av oss kan begynne å ta opp den aktiviteten i noen stor grad. Nå skifter det stadig mellom rødt og grønt i ferielandene nærmest oss. Utenlandsreiser er fortsatt en sjansespill, og det er viktig å lese på rådene fra våre myndigheter om at de frarår slike reiser om de ikke er strengt tatt nødvendige.

Vi er snart over i høst og hverdager for de fleste. Snart gis det klarere svar på hvilken veg det går. Vi får kollektivt ta oss sammen for å ta det som kommer, enten det er til det bedre eller det verre. Vi står han nok av!

(Lederkommentar i Innherred 6. august 2020)


Lik Innherred debatt på Facebook