Dagens leder

Aps oppslutning: Dette er beretningen om et varslet fall

Nyvalgt Ap-leder i Trøndelag, Ingvild Kjerkol, har verre ting å hanskes med en dårlige meningsmålinger.  Foto: Aagot Opheim, Adresseavisen

Debatt

Skal vi tro meningsmålingen fra Sentio, gjengitt i Trønder-Avisa denne uka, er oppslutningen om Arbeiderpartiet i Nord-Trøndelag halvert i løpet av det siste tiåret. Ved stortingsvalget i 2009 fikk partiet 43,5 prosent av stemmene. Nå måles de til en oppslutning på 27,1 prosent.

I 2009 gikk Ap til valg som regjeringsparti og måtte forsvare sin politikk. Nå har de sju års erfaring som landets største opposisjonsparti. Det gjør utviklingen enda mer spesiell. Som utfordrer burde de ha et langt sterkere grep om velgermassen enn da de satt med ansvaret.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred. 

Det oppsiktsvekkende i dette bildet er at tallene i meningsmålingen ikke slår ned som et sjokk. Dette er en utvikling som er ventet. Siden 2009 har det bare gått en veg med det som har stått fram som landets klart største parti. Utviklingen har akselerert siden 2013 da Ap mistet regjeringsmakten. De siste årene har det vært tilnærmet fritt fall.

Jonas Gahr Støre strålte langt mer som utenriksminister enn som partileder og statsministerkandidat. Det er det lett å bli enig om. Men, den samme Støre kan ikke alene bære ansvaret for at Ap sliter med oppslutning i «det røde amt». I Trøndelag har det ikke vært så å heie fram for Ap-folk de siste årene. Det er lett å peke på politiske saker som ikke har framstått som store suksesser. Dessuten har Trøndelag Ap hatt mer enn nok med offentlig oppvask i eget hus.

Stille i båten. Historisk lave tall i meningsmålinger er trolig ikke det som bekymrer Ap i Trøndelag mest etter alt som har skjedd det siste året. Medlemsflukt og interne blokkdannelser i kjølvannet av Giske-uroen er trolig et større problem å hanskes med på kort sikt. Før partiet kan ha håp om å vinne velgernes tillit er de nødt til å bygge den opp internt. Hvis ikke er det bare å grue seg til valgkampen neste år.

Senterpartiet er på de siste meningsmålingene klart større enn Ap i Nord-Trøndelag. De har behersket opp-osisjonsrollen klart bedre og framstår særlig for distriktsvelgerne som et tydelig alternativ til regjeringen. Det er også verdt å merke seg strategien Sp har valgt det siste året. De sitter der ganske så stille i båten. Det har de nok delvis gjort som en følge av unntakstilstanden skapt av koronasituasjonen, men også fordi de har sett at de som lager de største bølgene har fått de største problemene.

(Lederkommentar 10. september 2020)


Lik Innherred debatt på Facebook