Dagens leder: Det gjenstår å se om stjørdalingene er gifteklare

Vegard Austmo (nærmest) fremmet det overraskende forslaget som ble vedtatt mot en stemme i formannskapet i Levanger. Bare SVs Gunnar Løvås (bak) stemte imot.  Foto: Tor J. Friberg

Debatt

Det er ikke Verdal som er førstevalget når Levangers politikere nesten enstemmig sluttet seg til et forslag om å sette i gang utredning om kommunesammenslåing. Fire år etter at verdalingene gjennom en folkeavstemning sørget for å stenge døra for ekteskap med naboen sør for Rinnelva, blir spørsmålet om en storkommune igjen aktualisert. Slik jeg tolket debatten i formannskapet mandag rettes blikket først og fremst mot sør. Blir utredningen en realitet, er det nok en fusjon med Stjørdal som er den mest aktuelle løsningen.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred. 

I Levanger var det ikke veldig stor motstand sist gang spørsmålet om kommunesammenslåing sto på kartet. Men de valgte seg en makker som for enhver pris ønsket å stå alene. Det samme gjorde Stjørdal. Også deres anstrengelser på å finne en eller flere fusjonspartnere strandet. Med det som utgangspunkt skulle en kanskje tro at det kunne være strake vegen gjennom utredning og forhandlinger. Erfaring tilsier at det ikke er så lett. I slike saker står det alltid en bøyg i vegen.


Hestekur. Det er en svært anstrengt kommuneøkonomi som er bakteppet for forslaget som ble vedtatt. Forslagsstiller Vegard Austmo (Ap) ville egentlig gå litt lenger, og ikke gå vegen til en kommunesammenslåing via en utredning. Det ville han ikke fått vedtatt Med en liten justering av forslaget fikk han støtte fra åtte av ni medlemmer i formannskapet. Bare SVs Gunnar Løvås stemte imot. Den ikke altfor lange ordvekslingen avslørte også at de kikker mot sør. Det gjør de klok av skade. Selv om også Verdal sliter med økonomien, er det altfor tidlig å ta opp et spørsmål om kommunesammenslåing all den tid sju av ti innbyggere stemte nei i 2016.

I Levanger kan tidspunktet være rett. Kommunen står foran en hestekur av de sjeldne for å rette opp en skakkjørt kommuneøkonomi. Lista over mulig innsparings- og omstillingstiltak er lang som et vondt år. Nesten hele kommunestyret er satt sammen av partier som enten nylig har hatt eller de sitter med det politiske ansvaret i dag. Etter debatten å dømme er ingen innstilt på å fraskrive seg ansvar, men gyver på en ubehagelig oppgave med krum hals. Klarer noen å sannsynliggjøre en betydelig gevinst kan en storkommune være å fortrekke framfor alternativene. Det første som da må avklares er om stjørdalingene er gifteklare.

(Lederkommentar i Innherred 15. september 2020)


Lik Innherred debatt på Facebook