Innlegg

Det hele er jo til å glede seg over – og rope et jublende hurra for!

 

Debatt

«Transmutations observed from pressure cycling palladium silver metals with deuterium gas» er overskriften for en fagfellevurdert rapport utlagt på «Science Direct»

Oversatt til norsk: «Transmutasjoner observert fra syklisk trykksetting av en palladium/sølv-legering med deuterium». Ansvarlig for rapporten er forskerne: Gustave C. Fralick, Robert C. Hendricks, Wayne D. Jennings, Theresa L. Benyo, Frederick W. VanKeuls, David L. Ellis, Bruce M. Steinetz, Lawrence P. Forsley og Carl E. Sandifer.

De fleste er ansatt hos NASA. Deuterium er det samme som tungt hydrogen og er en naturlig, stabil og ufarlig bestanddel i vanlig vann.

Hydrogen-, deuterium- og heliumgass ble hver for seg støtvis trykksatt/ trykkavlastet i et rør av palladiumsølv-legering. Ved støtvis trykksetting med deuterium ble det observert betydelig ekstra varme. Ved tilsvarende med hydrogen ble påvist så vidt litt ekstra varme, og for tilsvarende med helium ble ingen ekstra varme observert. Etter å ha støtvis trykksatt deuterium gjennom røret i flere måneder, viste analyser av rør- materialet en økning av kopper og jern sammenlignet med mengdene i ueksponert palladiumsølv. Krom, mangan og sink ble påvist, mens grunnstoffene ikke kunne påvises i ikke-eksponerte rørprøver. En liten mengde kobber var til stede i palladiumsølv- røret før prøving, men 7 ganger mer var tilstede etter trykksetting.

Dette er ett, av mange flere, soleklare bevis for at LENR (lav energi kjernereaksjon- tidligere kalt «kald fusjon») er reell og fungerer! Det er virkelig på tide at våre vestlige samfunn nå aksepterer LENR/ «Kald fusjon», og at det dermed absolutt ikke er «juks», slik de ultra-gode forskerne Martin Fleichmann og Henry Pons tragisk nok fikk på seg i 1989!

Dersom dette ikke hadde skjedd, ville de ha fortsatt å videreutvikle teknologien. Da ville verdens framtid trolig ikke ha sett ut slik den gjør i dag! Jeg tenker da på potensielt helt katastrofale klimaendringer som vi nå dessverre er 30 år forsinka til å motvirke/ unngå.

Det var energidepartementet i USA, ledet av den konservative presidenten George Bush sr. - en mann med store private interesser i olje/ gass, som sto som øverste ansvarlig for den sørgelige stemplingen/ avfeiingen av teknologien i 1989. For øvrig en «stempling» som Norges «toppkompetanse» i fysikk anno 1989 støttet varmhjertet opp om!

Heldigvis har ikke konservative presidenter i USA all makt på denne jord. En rapport frigitt fra CIA for et par år tilbake viste at Russland allerede fra 1994 av hadde kommet langt i forståelsen av LENR/ kald fusjon. Bare en liten del av det vestlige forskningsmiljøet (ikke NASA, f.eks.) har pr i dag kommet like langt som Russland var i 1994! Men som kjent, også Russland er en stor energi-nasjon som er svært avhengig av salg olje-/gass. Putin har trolig valgt det framfor LENR.

Ellers har EU fra ett par år tilbake begynt å bevilge store summer på LENR-forskning. Italia, et land uten egen olje/gass, har helt fra 1990-tallet av ligget spesielt langt framme. En ingeniør/ oppfinner - Andrea Rossi, har med basis i overført kunnskap fra 2-3 professorer v/ universitetet i Bologna, gått målrettet på utvikling av konkrete produkter fra LENR. Han har jobbet svært godt etter sitt eget hode. Hans siste reaktor- utgave, strippet for kjøling osv, har 1 dl størrelse. Den produserer konstant 1 kW varme, og 4 kW / alternativt 19 kW elektrisk strøm (informasjonen pr. dato er litt uklar). Selve reaktor-enheten må utskiftes etter 6 mnd kontinuerlig drift, omtrent som en annen «lyspære», men en trenger intet påfyll av drivstoff ellers. Utviklingen de senere år er foregått i samarbeid med verdensledende firma- muligens ABB. Den utslippsfrie og strålingsfrie reaktoren er nå under testing for typegodkjenning. Dette for salg til både industri og private etter hvert. Det hele er jo til å glede seg over – og rope et jublende hurra for! Hvem vet, kanskje, kanskje - er det fortsatt mulig å berge verden for våre barnebarn…..??

Hele storyen om LENR/kald fusjon er forresten litt av historie - utrolig spennende. Dette for en som både er fysikk-interessert og samfunnsinteressert. Men, som sagt flere ganger tidligere: Energinasjonen Norge kan få seg en overraskelse. Kan det virkelig være rett å satse storstilt på vindkraft f.eks.?

Dessuten – burde vi ikke tenkt litt framover nå og søkt etter tette samarbeidspartnere nærmere oss, og dermed med litt mindre samarbeid med konservative presidenter fra «over dammen»?

Nils Georg Leirset

Sivilingeniør