Dagens leder: Blir han den nye statsministeren for de rødgrønne?

Senterpartiet puster Ap i nakken og tar opp konkurransen om hvem som blir størst på rødgrønn side etter valget neste år. Er det da duket for Trygve Slagsvold Vedum som landets nye statsminister?  Foto: Terje Pedersen / NTB

Debatt

Nå er spørsmålet reist om Sp-lederen Trygve Slagsvold Vedum kan bli statsminister i en rødgrønn regjering neste år. Det er aktualisert etter at Senterpartiet puster Arbeiderpartiet helt i nakken i en meningsmåling gjengitt i Nettavisen denne uka. Der fikk Sp en oppslutning på hele 19,8 prosent, bare ett prosentpoeng bak Ap. Og Nettavisen fulgte opp med å stille Vedum spørsmål om han nå kan bli statsminister?

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred. 

Uvant. Hedmarkingen er en luring. Det har vi sett før. Han legger også inn mange finter for å komme seg rundt spørsmålet og unngå for mange spekulasjoner om han har en statsminister i magen: «Vi tar ting litt med ro vi, egentlig, og holder fokus på sakene våre hele tida. Vi skal få gjort noe for folk», sier han. Så gjentar Trygve Slagsvold Vedum ønsket om en Senterparti-Ap-basert regjering etter neste stortingsvalg.

Han lar altså spørsmålet henge der ubesvart, men ikke uaktuelt. Hva skjer med statsministerposten om Sp blir størst på den rødgrønne siden? Det naturlig og logiske er vel da at Sp får statsministeren. Akkurat det er nok ingen ønskedrøm for Ap. Partiet har aldri har vært i nærheten av den problemstillingen før. I lang tid var de vant til å regjere helt alene. Da det ble umulig var det aldri noen tvil om hvem som skulle lede en koalisjon. Slik vindene nå blåser er det ikke usannsynlig at Ap kan stå ovenfor et slikt valgt om et knapt år.


Blir det kaos? Vi bør vel gå ut fra at partiene på rødgrønn side sørger for at det blir et regjeringsskifte om de får flertall etter valget neste år. Men, også her er det mange humper i vegen. Sp snakker om en regjering med Ap. Ap på sin side prøver rett som det er også å gjøre seg lekker for KrF. SV, som også vil spille en rolle, vil helst også ha med Miljøpartiet de Grønne og Rødt i en rødgrønn konstellasjon. Det er Sp helt tydelig på at de ikke vil. Alle disse regnestykkene går ikke i hop. Det kan derfor bli mye fram og tilbake om et eventuelt rødgrønt flertall blir såpass knapt at alle må med.


Dette framstår nok mer kaotisk enn det egentlig er. Samtidig er det for tida sterke følelser i sving på den rødgrønne siden. Det har gitt seg forskjellige utslag. Derfor tør i alle fall ikke jeg å utelukke kaos og krangel i kjølvannet av en knapp rødgrønn valgseier i 2021.

(Lederkommentar i Innherred 17. oktober 2020)


Lik Innherred debatt på Facebook