Å som jeg gleder meg til det er over

Donald Trump og Joe Biden i torsdagens presidentduell. Ifølge kommentatorene i en mer sivilisert form en tidligere, men faktasjekkerne slo fast at det var et «bombardement av uærlighet».  Foto: Jim Bourg/Pool via AP

Debatt

All verdens oppmerksomhet ser ut til å være rettet mot presidentvalget i USA. Tirsdag 3. november blir det avgjort om Donald Trump får fire nye år i Det hvite hus, eller om Joe Biden tar over. Jeg tror at flere enn meg nå ser fram til onsdagen når det hele er opp og avgjort.

Ikke det at det er uviktig hvem som leder supermakten USA og som attpåtil er vår fremste alliert. Tvert imot, det burde være nok av politiske spørsmål av stor betydning både for amerikanerne og for oss. Men denne valgkampen handler ikke om de store spørsmål. Den handler om oppførselen først og fremst til den sittende presidenten. Det handler om hvorvidt utfordreren er i stand til å klare å dra to - tre resonnement uten at han faller i staver. Det er stort sett det vi får høre om.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred. 

Trist. Jeg har også vurdert å ta meg en natteøkt og følge presidentduellene på TV. Da jeg sto opp om morgenen etter den første duellen, og fikk lest kommentarene, var jeg glad for at jeg heller prioriterte en god natts søvn. Det ble en ny mulighet natt til fredag. Jeg benket meg foran fjernsynet torsdag kveld for et slags forspill til den store presidentduellen. Det eneste ekspertisen i NRKs studio og reporteren i Washington synes å være opptatt av var hvordan Donald Trump taklet det at mikrofonene ble slått av når han ikke hadde ordet. Hvordan taklet Trump en slik situasjon var det store spenningsmomentet foran møtet mellom de to som kiver om å sitte i verdens mektigste verv. Det, ved siden av spørsmålet om Biden var i stand til å holde på ordet og dra noen lange ressonement. Falt Biden i staver var det et bevis på hans påståtte tiltagende demens.

Jeg gikk heller til sengs. Det gjorde jeg rett i er konklusjonen etter å ha lest medias kommentarer etter den siste duellen. Det var fortsatt harde fronter og drittslenging, og et «bombardement av uærlighet». Det som ble notert som et lyspunkt var at det faktisk er mulig å oppleve «en sivilisert debatt med Trump».

Egentlig synes jeg at det bare er trist at det har blitt slik. Amerikanerne hadde fortjent bedre. Verden hadde fortjent bedre.

Nei, takk meg til Thomas Seltzers serie UXA på NRK TV. Den gir innsikt og forståelse i hvilke utfordringer dette landet virkelig står overfor. En ting er sikkert: Uansett hvem som velges neste tirsdag, er det ikke gjort på en fireårsperiode å få tilbake verdighet og framtidstro.

(Lederkommentar i Innherred 24. oktober 2020)


Lik Innherred debatt på Facebook