«Dette har vi hørt før», vil det bli sagt. Byen lider under et omland som ikke heier den nok fram.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred. 

Debatt

Hvordan skal vi finne fram lidenskapen i Levanger, spurte lokalavisas spaltist Espen Leirset på lørdag. Bakgrunnen var et innlegg av utflyttet levangsbygg Hanne Wesche på trønderdebatt, der hun etterlyste en utvikling i Levanger. Hun sammenlignet det som (ikke) skjedde i hennes fødeby opp mot utviklingen i andre sammenlignbare norske småbyer, og etterlyste en større lidenskap for byen hos oss som bor her.


Det er flere som har forsøkt, skriver Espen Leirset. Det har han jammen rett i. Kai Lennert Johansen minner oss om at det er 50 år siden Levanger Ap for første gang lanserte forslaget om å bygge et kulturhus. Siden den gang har vi fått jevnlige repriser på debatten. Nettopp det er vi gode til i Levanger.

Jeg tviler ikke på de gode intensjonene verken til Wesche, Leirset eller Johansen. Men, i manges ører tilfører de ikke mye nytt: «Dette har vi hørt før», vil det bli sagt. Og så fortsetter det med å fortelle at dette hadde vi ikke råd for to år siden, åtte år siden, 18 år siden eller 50 år siden. Og da har vi i alle fall ikke råd til å tenke store tanker med økonomien vi har i dag. Glem det, sies det, og så tar vi opp den samme ballen igjen noen år.

Nå skal jeg passe meg for å framstå for negativ, for egentlig har jeg lyst til å heie fram de gode ideer for å utvikle lokalsamfunnet. Noen ganger må man satse vågalt om man skal bygge bolyst og stolthet, om man skal finne fram lidenskapen. Bare se til Stjørdal som mange dømte nedenom og hjem da de bygde kulturhus til flere hundre millioner kroner for få år siden. Det ble bokstavelig talt Kimen til noe mer. Nabokommunen sør for oss fikk det også til uten at de av den grunn endte så mye mer på bakfelgen økonomisk.


Kanskje er Trond Knudsen, leder for Skogn Forum, inn på det som skal til for å ta lidenskapsdebatten inn på et nytt og bedre spor. Han ønsker seg mye av det samme som Espen Leirset. Knudsen understreker at for å oppnå det må både bygd og by i kommunen trekke i samme retning. Dette er en diskusjon som i alle fall jeg ønsker velkommen. I mine øyne er det ingen tvil om at byen Levanger lider under et omland som ikke heier den nok fram. Trond Knudsen har nok også rett i at det oppfattes som vice versa. Skal Levanger utvikle seg må lidenskapen finnes både i bygd og by. Den gode nyheten i Trond Knudsens budskap er at dette går det an å gjøre noe med.

(Lederkommentar i Innherred 17. november 2020)