Coronatiltak (og mangel på-) sett i etterpåklokskapens lys

Svein Olav Skogstad 

Debatt

Smitten kom til Norge med skiturister fra Østerrike og Italia. Noen av disse undersøkte om de måtte i karantene, men fikk til svar at det var unødvendig. Noen valgte likevel å gå i selvpålagt karantene, og det viste seg etter hvert at de hadde corona. De utviste klokskap.

Da er det ikke etterpåklokskap å si at alle skulle fått pålegg om karantene. Det er mangel på klokskap at de ikke ble pålagt karantene. Det er et paradoks at personer uten helsefaglig bakgrunn gikk i karantene, mens leger dro rett fra afterski i Østerrike og på jobb.

Etter at vi fikk kontroll over smitten, begynte vi gradvis å åpne samfunnet igjen. Skoler, barnehager, frisører osv. åpnet, og smittetallene fortsatte å gå nedover.

Oppi dette ble det åpnet for å reise til «grønne» land. Sverige var «rødt», men Gotland var «grønt», og følgelig regnet som trygt å reise til.

Vi som ikke har fnugg av smittevernkompetanse skjønte at når svenskene tar ferie, kommer det folk til Gotland fra Stockholm, Gøteborg og andre byer med høyt smittetall. Da er det bare tidsspørsmål om når Gotland blir «rødt», og det tok bare noen få dager. Det er ikke etterpåklokskap å si at det ikke burde vært åpnet for å reise til Gotland. Det var mangel på klokskap å åpne for å reise dit.

Vi fortsatte åpninga av samfunnet, treningssentre, svømmehaller osv. åpnet, og smittetallene fortsatte å gå ned. Men så ble det åpnet for «harryhandel» og sydenturer. Det gikk veldig kort tid før smittetallene skjøt i været, og mange ungdommer ble rammet.

Da det ble fokus på smitte blant studentene i forbindelse med fadderuka, rykket Bent Høie ut og sa at ingen måtte føle skyld eller ansvar for de økte tallene. Jeg er helt uenig. Hadde Høie sagt at ungdommene/studentene ikke skulle føle skyld eller ansvar, hadde jeg vært enig. Bent Høie og Erna Solberg har ansvaret for de økte tallene, i og med at det var de som åpnet for «harryhandel» og sydenturer.

De viste mangel på klokskap da det ikke ble innført karantene fra afterski i Østerrike, og de klarte verken å vise klokskap eller etterpåklokskap da de åpnet grensene igjen.

Erna Solberg prøver å forsvare åpningen med at det var vanskelig å få aksept og å få folk til å følge reiserestriksjonene. Det er som å avskaffe fartsgrensene i trafikken, med begrunnelse at vi stadig er noen som kjører for fort. Fartsgrensene bidrar til å redusere ulykkestallet, og redusere alvorlighetsgraden av eventuelle ulykker. Reiserestriksjonene bidro til å holde smittetallene nede slik at samfunnet kunne holdes åpent.

Etter at reiserestriksjonene ble opphevet og vi importerte smitten igjen, har vi innført mange av tiltakene fra i vår. Det ble noen svindyre «harry»- og sydenturer. Men nå blir det vist litt etterpåklokskap; vi stenger ikke skoler og barnehager i kommuner hvor det ikke finnes en eneste smittet person.

Svein Olav Skogstad