Dette vil alle tjene på den dagen vi har normale tilstander

Lars Petter Husby (t.v.), Torstein Bjerkan Klev og Egil Hoven setter pris på arbeidsgivers initiativ gjennom å sponse hver ansatt med julebordspenger i disse koronatider.  Foto: Erlend Aune

Debatt

Det blir ikke mange julebord i år. Myndighetspålagte og selvpålagte koronarestriksjoner setter en bom for det. Selv om dette er en nødvendighet, er det trist for dem som ser fram til denne årlige sammenkomsten med gode arbeidskolleger. Enda tristere kan det oppleves for den som driver i restaurantnæringa og som mister kjærkomne inntekter. Desember er jo vanligvis en gullmåned for dem som driver i denne bransjen. Arrangementene oppunder jul har ført mangt et årsregnskap fra røde til sorte tall. Det er en nødvendighet for å få butikken til å gå rundt.


Fortjener ros. I lys av dette er det grunn til å framsnakke Felleskjøpet Agri i Trøndelag som ikke velger å sylte ned pengene som de sparer på at det ikke blir noe av årets tradisjonelle julebord. Da det gikk i vasken valgte bedriften å sette av et tilsvarende beløp som de ansatte kan benytte til å ta med seg en partner ut på byen til en bedre middag.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred. 

Med kvitteringen fra restauranten i hånda får hver enkelt i Felleskjøpet tilbakebetalt inntil 1500 kroner. Bedriften har 50 ansatte i Levanger og Verdal. Hvis alle dem benytter seg av tilbudet om privat julebord, betyr det alene 75.000 kroner i økt omsetning for de lokale serveringsstedene.

Dugnad. Dette er et godt tiltak for bedriftens ansatte. Ikke minst er det en fin skjerv til en bransje som er blant pandemiens store tapere. Det er også noe av baktanken for å gjøre det på denne måten. Derfor fortjener Felleskjøpet Agri velfortjent skryt for dette tiltaket. Selv vil de oppfordre andre virksomheter i våre lokalsamfunn til å gjøre det samme. Det er en oppfordring som jeg støtter fullt ut.

Pandemien rammer så forskjellig, både i forhold til den enkelte av oss og i forhold til næringslivet. Den opptrer ikke rettferdig. For noen representerer det ingen utfordring økonomisk. Snarere tvert imot. For andre igjen, både folk og bedrifter, representerer dette en trussel om ren ruin. Da er det både rett og rimelig at de av oss som kommer godt ut av det prøver å gi noe tilbake. Det er noe vi alle vil tjene på den dagen vi igjen har sånn noenlunde normale tilstander.

Julebordsinitiativet til Felleskjøpet Agri er en form for dugnad det også. Den bør det være lett for flere å være med på om bare viljen er til stede.

(Lederkommentar i Innherred 19. november 2020)


Lik Innherred debatt på Facebook