Koronadebatten i Verdal: Det er lov å reagere, men også lurt å tenke seg om.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred. 

Debatt

I dagens avis står det to leserinnlegg som omhandler ettervirkningen av de mye omtalte julekonsertene i Verdal. Det ene er skrevet av ordførerne fra Levanger til Snåsa, som kommer med en innstendig bønn til sine innbyggere.

Budskapet i dette innlegget har jeg gitt støtte til i en tidligere lederkommentar. Jeg ga uttrykk for at det vil være ødeleggende om vi begynner å gi enkeltpersoner eller enkeltvirksomheten, som ikke har brutt gjeldende regler, skylden for at smitte brer seg i samfunnet. Debatten de siste dagene bekrefter dette. Denne diskusjonen begynner å bli ødeleggende. Den er også i ferd med å handle om noe mer enn det den startet med.


Det andre innlegget, fra en far til en av artistene som opptrådte i Aulaen, er en bekreftelse på at det nå har gått for langt. Det ligger helt sikkert en god vilje bak. Jeg forstår godt at de kan føle seg uthengt og angrepet fra alle kanter de som tok del i det omtalte arrangementet. Men, angrep på dem som tenker annerledes er ikke alltid det beste forsvaret. I det minste burde han ha spart seg ufine karakteristikker av kritikerne. Det kommer sjelden noe godt ut av å sparke nedover på en slik måte. Det tar seg heller ikke godt ut.


Sov på det. Jeg husker fortsatt et godt råd fra en av mine sjefer i begynnelsen på mitt yrkesliv. Vi var to kolleger som hadde forfattet en lederkommentar som vi var særdeles fornøyd med. Den var krass, og hadde en klar brodd mot den parten som vi mente fortjente kritikken. «Denne var bra», sa redaktøren, og la manuset til side. «Jeg tror vi sover på denne til i morgen.» Dagen etter var det ikke lenger noen spørsmål om saken. Vi fikk skrevet av oss engasjementet og forsto at det var uklokt å publisere det.

Min oppfordring til dem som tar eller tenker å ta del i ordskiftet rundt julekonsertene er at de tar lærdom av denne lille historien. Det er lov å være engasjert, skriv gjerne ned det du mener. Om nødvendig sover du på det før du poster det på sosiale medier eller sender innlegget til lokalavisa.

Det er naturlig at saken diskuteres. Koronasituasjonen er alvorlig og vi må ta lærdom av det som skjer og det som forverrer den. Men, vi må slutte å skylde på hverandre for at det har blitt slik.

(Lederkommentar i Innherred 14. januar 2021)


Lik Innherred debatt på Facebook