Det gjør vondt når det skrapes langt inn i grunnfjellet

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred. 

Debatt

Klart det gjør vondt når det skrapes langt inn i grunnfjellet. Det er nok mange som klarer å forestille seg hvordan det smerter i Arbeiderpartiet når det offentliggjøres målinger som gir partiet et stykke under 20 prosent i Trøndelag. Meningsmålingen fra InFact, på oppdrag fra Nettavisen, Trønder-Avisa, Nordlys og Bergensavisen, gir Ap en oppslutning på 18.8 prosent i Trøndelag. Senterpartiet har til sammenligning 30,9 prosent i vårt fylke.

Kalddusjene har stått i kø for Ap de siste årene. Det skulle egentlig ikke være mulig å falle så langt ned etter å ha levd i en årviss opposisjonstilværelse. Ingenting går Ap's veg, og ingen har en opplagt oppskrift på vegen ut av uføret.

Mitt inntrykk er at det som sterkest bidrar til nedturen er en total mangel på entusiasme og engasjement. Det er ingen glød i bevegelsen. Ap kom skikkelig bakpå og forsto ikke hva som skjedde da det først og fremst var Sp som profitterte i opposisjon. I flere spørsmål har Ap havnet mellom regjeringen og Sp. Da det ikke ga resultater å stemple Trygve Slagsvold Vedum som uansvarlig, valgte Ap å følge sin samarbeidspartner. Trolig snudde de for seint, blant annet om politireformen.

Lederdebatt. Intern uro har heller ikke gjort det enklere for Ap-ledelsen å skape stemning i rekkene. I kjølvannet av #metoo framsto partiet som splittet i to like deler. For seint innså de hva som måtte til for å skape en viss orden i rekkene. Hvis det viser at seg at oppslutningen om Ap blir mer enn halvert i Trøndelag, kommer de nok ikke unna at striden rundt Trond Giske er sterkt medvirkende. Og striden ser ikke ut til å lagt seg ennå.

I det siste har Ap heller ikke kommet unna diskusjonen om partiets ledelse. «Hadde det vært et fotballag, ville coachen blitt sparket», mente Thorbjørn Berntsen som tenkte høyt da han ble spurt av Klassekampen. Mange som tenker sitt i det stille er nok enige med Ap-veteranen. Trolig har de innsett at hele laget nå er såpass dårlig at et lederskifte noen måneder før et valg ikke er rett medisinen.

Akkurat nå er det ikke lett å finne den rette vegen videre. Ap vil kjenne smerten i lang tid. Det spørs også om det er for seint å drømme om tida som var. Det er langt fram til 36,9.

(Lederkommentar i Innherred 19. januar 2021)