Fra vondt til verre i Fremskrittspartiet?

Lederen i Trøndelag Frp vil heller ha Ketil Solvik-Olsen enn en splittende Sylvi Listhaug som ny leder.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Debatt

Mens andre partier velger sine ledere, utpekes de i Fremskrittspartiet. Det er i alle fall en tradisjon som avtroppende leder, Siv Jensen, prøver å innføre etter at hun før helga overraskende varslet sin avgang. I 15 år har Jensen ledet partiet som mange elsker, men enda flere legger sin hat på.


Lederen i Trøndelag Frp, Tommy Skatland, liker åpenbart ikke Jensens pek. Der Siv Jensen vil ha Sylvi Listhaug som sin etterfølger, peker Skatland på Ketil Solvik-Olsen, og mener at han er den rette til å ta partiet ut av den sumpen de nå har havnet i. – Frp trenger en mest mulig samlende leder, og det er ikke Listhaug, sa Skatland til Adresseavisen på fredag.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred. 

Tommy Skatland er også tydelig på at det ikke er den avtroppende lederen som skal peke ut sin etterfølger. Det er det landsmøtet i partiet som skal gjøre. – Det er partidemokratiet som bestemmer. Nå er debatten om partilederen starta. Landsmøtet må velge den kandidaten det mener er best egna, sier Skatland i intervjuet.

Fra vondt til verre. Sett utenfra er det lett å se de mange spenninger som preger Frp. I nesten halvparten av åra med Siv Jensen som leder satt de i regjering. For ett år siden valgte de å forlate regjeringskontorene for å rendyrke seg selv og sine kjernesaker. Oppslutningen var på et lavmål. Mantraet var at et tydeligere Frp ville få velgerne tilbake igjen. Alenegangen har ikke virket i det hele tatt. Tallene som velgerne nå serverer har knapt vært dårligere i Siv Jensens tid som Frp-leder.

En slik virkelighet er ikke enkel å ta inn over seg bare litt over et halvår før stortingsvalget. Situasjonen trenger ikke å bli enklere av et lederskifte. Får de en leder som mer splitter enn samler et allerede splittet parti, er det lett å forstå reaksjonene fra Trøndelag. Da kan det lett gå fra vondt til verre.

Sylvi Listhaug har vært en populist, mest kjent for politiske enkeltutspill som hun vet virker splittende i folket, men samlende og byggende i hennes egen menighet. Dette kan hun ikke fortsette med om hun skal bli leder for det mange ønsker skal være et ansvarlig politiske parti som søker makt. Tida vil vise om hun er i stand til å takle sin nye rolle. Mange tviler på det.

(Lederkommentar i Innherred 23. februar 2021)


Lik Innherred debatt på Facebook