De har blødd seg gjennom kriseåret

Hotelldriver Veronika Green må bestemme seg raskt, men uttrykker at hun vil forsøke å holde Verdal hotell åpent også i tiden fremover. 

Debatt

Fortvilelsen og oppgittheten var svært gjenkjennbar da hotelleier Veronika Green i Verdal målbar reaksjonene etter de siste koronainnstrammingene til regjeringen. – Næringen har blødd lenge. Nå er det ikke stort mer blod igjen, sa en rådvill Green. Da lokalavisa snakket med henne sist onsdag, visste hun rett og slett ikke hvordan Verdal hotell skulle møte situasjonen.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred. 

Veronica Green er ikke den eneste i reiselivs- og serveringsnæringen som fortviler. Ropene kommer alle steder fra. I en region med lite smittepress, og med påsken for døra, var det mange som hadde sett for seg en aldri så liten opptur. En helt nødvendig en, etter ett år som har tæret på alle reserver. Derfor er også reaksjonene så vidt unisone og sterke. Dette var det siste en hardt prøvet næring trengt.


NHO regiondirektør i Trøndelag Tord Lien frykter at bedrifter vil gå under etter de siste nasjonale smitteverntiltakene. Han er mest bekymret for bedrifter innenfor serveringsbransjen, opplevelse og reiseliv. Det er all grunn til å ta denne situasjonen på alvor. Dette bekreftes også i en ny undersøkelse gjennomført av Trøndelag Reiseliv nå i mars. 78 reiselivsbedrifter i Trøndelag har svart. Reiselivssjef Petra Sestak sier at svarene viser en dramatisk utvikling. Frykten for konkurs, fare for flere oppsigelser og permitteringer de neste tre månedene er gjennomgående.


I disse næringene er det svært mange som har satt seg i stor gjeld til landets skattemyndigheter. For å lette på situasjonen har de fått utsatt innbetaling av moms, skatter og avgifter til staten. Det må ikke overraske oss om det kommer en konkursbølge når dette forfaller til betaling. Kravet fra fylkesordfører Tore O. Sandvik om et momsamnesti bør absolutt vurderes, sammen med andre tiltak som kan lette på situasjonen. Så langt har støtteordningen som er innført i disse næringene vært for vilkårlige og beskjedne. Myndighetene kan ikke sitte og se på at en hel næring blør i hjel foran øynene på oss. Vi blir alle fattigere om vi lar dette bare skje.

PS: For ordens skyld gjør jeg oppmerksom på at min kone har drevet en kafé i Levanger. Den er for tiden stengt, og det uvisst når eller om den åpner igjen.

(Lederkommentar i Innherred 27. mars 2021)


Lik Innherred debatt på Facebook