Nå må de få seg ut og leve livet igjen

– Det er altså ikke av hensyn til smitte- eller sykdomsfare at de vaksinerte skal holde igjen. Så vidt meg bekjent representerer de vaksinerte ingen smittefare., skriver redaktøren i sin lederkommentar.  Foto: Terje Pedersen / NTB

Debatt

Nå begynner vaksineringen mot korona å få et visst omfang. Pensjonistene og de som av sykdomsgrunner er prioritert i vaksinasjonskøen begynner å bli ferdigvaksinert. Går det som planlagt vil også brorparten av middelaldrende ha fått sine vaksinedoser før ferien. Etter det er det vel bare tida og vegen før alle som ønsker det har fått sine etterlengtede sprøytestikk.

Med dette starter det ulike debatter om hvordan samfunnet skal forholde seg framover. Skal folk med en vaksineattest i lomma ha større friheter enn de som ennå ikke er vaksinert? Mens noen mener det bør være en selvfølge med større frihet til sosial kontakt og reising, er det også krefter som mener vi bør vente med å slippe opp til nesten alle er vaksinert. De vil ikke ha en slik urettferdighet mellom aldersgrupper.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred. 

Apartheid og sjalusi. Jeg har lest ulike kommentarer de siste dagene med begrep som «vaksinesjalusi» og «vaksineapartheid». Merkelapper som åpenbart brukes for å skape konflikt og påføre dårlig samvittighet. Denne diskusjonen provoserer, merker jeg. Så vidt meg bekjent representerer de vaksinerte ingen smittefare. Det er altså ikke av hensyn til smitte- eller sykdomsfare at de vaksinerte skal holde igjen. Det er av hensyn til oss andre som ennå ikke er vaksinert.

Jeg blir trist og lei meg jeg når jeg møter folk som har vært vaksinert i flere uker fortsatt går rundt med sine munnbind, gjør sine nødvendige innkjøp og haster heim til en selvpålagt isolasjon. Ikke har de hatt en jobb å gå til de siste året. Kontakt med barn, barnebarn og oldebarn, eller de i venneflokken, har vært begrenset til det minimum. Den mest lojale av oss alle gjennom pandemien, burde nå fått gått ut og levd livet, vært sosiale og møttes på den måten de gjorde før. Det burde ha gått ut en klar og grei beskjed om det fra dem som bestemmer om at dette fortjener denne gruppen nå.

Vi vet da hvordan det går hvis vi lar debatten gå om sjalusi, apartheid og manglende solidaritet med de yngre. De lojale 80-åringene vil fortsatt isolere seg, gjemme seg bak munnbindene og gå omkroker når de på sin veg møter andre. De har fortjent bedre. Nå må de få seg ut og leve livet igjen.

(Lederkommentar i Innherred 20. april 2021)