1. mai

– Kjære Håkon, Lene, Rolf, Snorre, Gizem, Sondre, Aleksander og Emil. Vi skal aldri glemme dere.

Dina H. Nesgård Evjen, nestleder i Levanger AUF.   Foto: Jørgen Haug

Debatt

Dina Nesgård, nestleder i Levanger AUF, holdt appell under kransenedleggelsen ved 22.juli-minnesmerket på Røstad lørdag formiddag. Her er hennes appell:


Kjære kamerater, gratulerer med dagen!

1.mai er en både en dag for å se tilbake på kamper vi har kjempet, og for å markere alle de kampene som gjenstår. I år er felleskapet og 1. mai er enda viktigere, i den pandemien vi står i nå.

Det mange som er permitterte fra jobbene sine, og kanskje ikke har en jobb å komme tilbake til. Samfunnet må være et sikkerhetsnett for akkurat disse folkene.

For det er ikke høyrepolitikk vi trenger nå. Det vi trenger er god gammeldags sosialdemokratisk politikk som viser at vi står sammen i solidaritet.

Kamerater, om 135 dager er det stortingsvalg. Det er vår jobb, som sosialdemokrater, å kaste dagens høyreregjering ut av regjeringskontorene.


For vi ikke har råd til fire nye år med Erna. Fire nye år der forskjellene blir større, og ulikheten øker. Fire nye år med skattekutt til dem rikeste og nedprioritering av unges psykiske helse.


Jeg synes det er skremmende å lese om alle ungdommene som så sårt trenger hjelp fra BUP, men som står i kø eller blir avvist, fordi BUP ikke har kapasitet nok til å hjelpe dem.

Realiteten er at vi trenger en krisepakke for unges psykiske helse, sånn at denne pandemien ikke får langvarige konsekvenser.

Mange snakker om frykten for en tapt ungdomsgenerasjon. Det vil vi i Arbeiderpartiet gjøre noe med!

I år er det 10 år siden terrorangrepet 22. juli 2011. Det er viktigere enn noen gang at vi står sammen om å bekjempe ytre høyre.

Min generasjon var bare barnehage barn da terroren skjedde, og vi ble beskyttet mot å høre for mye om grusomheten.


Derfor er det så ekstremt viktig at barn og unge som vokser opp i dag, lærer om tankegodset som førte fram til høyreekstrem terror.

Kamerater, 10 år etter har vi sett at de høyreekstreme kreftene er mer organiserte enn før, og at kampen mot hatet enda ikke er vunnet.

Vi kan ikke la de hatefulle ytringene til ytre høyre spre seg i samfunnet vårt. Det er på tide at vi gir oppgjøret etter 22. juli innhold og retning for framtida.

Vi må bruke stemmene våre til å snakke høyt om det målretta angrepet mot AUF og Arbeiderpartiet.

Tida for berøringsangst er over.

Kjære Håkon, Lene, Rolf, Snorre, Gizem, Sondre, Aleksander og Emil

Dere kom aldri hjem fra Utøya

Vi skal aldri glemme dere!


Dina Nesgård

Nestleder Levanger AUF