Hvor lang og hvor mye gågate ønsker du?

Se for deg en promenade fra Torget til Stadionparken, en hilsegate på 350 meter, 1/3 km, skriver Arild Klokkerhaug.   Foto: Tor J. Friberg

Debatt

Hvordan kan Levanger leve opp til visjonen "Triveligst i Trøndelag"? Er det biler og parkeringsplasser, eller folk og kafeer som skaper trivsel?

Vi må starte med vår mentalitet - hvordan du og jeg skrudd sammen i hodet! Kan vi skru oss om for å få en triveligere by?

Drar jeg til Coop eller Kiwi i Levanger, håper jeg at parkeringsplassen nærmest inngangen er ledig. Drar jeg til Trondheim er jeg litt i fritidsmodus og er glad når jeg finner en parkeringsplass en eller annen plass i byen. Det er da trivelig å rusle i Trondheim, ikke sant? Parkerer jeg i nærheten av Ravnkloa er det ingen sak å rusle til Trondheim Torg, men parkerer jeg ved Stadionparken i Levanger er det en evighet å gå til Rådhuset, er det ikke? MEN DET ER LIKE LANGT! 350 meter. Hvorfor er vi da slik i hodet?

Dagens oppgave: Se for deg et Levanger med uteservering på hvert hjørne, familier med barnevogner og smårollinger på sykkel med støttehjul i gatene. Se for deg en promenade fra Torget til Stadionparken, en hilsegate på 350 meter, 1/3 km. Tenk så mye hilsing det blir og tenk for en godfølelse du hadde fått? Folk og biler finner ikke trivsel i lag. Får vi bort bilene kan store og små ta i bruk gatene. Der folk trives, kommer det butikker og spisesteder. Der det er butikker og spisesteder trives folk! Da må bli også ha mer næringsareal i byen, og spesielt langs en utvidet gågate.

Vi har allerede mistet mye næringsareal i byen når Domuskvartalet har blitt NAV senter, Sjøgata brygge tar eksisterende næringsareal og det gamle bankbygget blir omgjort til leiligheter. Næringslokaler, parkeringshus og gågate må tenkes sammen skal det fungere. Her er vårt forslag til kommunen og private næringsdrivende:

1) Parkeringshus: I tider hvor vi har svak kommuneøkonomi, gå for et offentlig-privat samarbeid. Avstå kommunal tomt og la private bygge parkeringshus i to underetasjer, hvor kommunen langtidsleier parkeringsplasser, og la bygget finansieres med kontorer og leiligheter i flere etasjer over.

2) Åpne 1. etg av rådhuset for næring fra morgen til kveld, som Olavskvartalet i Trondheim og lei ut Håkon den Godes gate 23 & 25 til næring (tvers ovenfor Rådhuset), for å skape liv i nord-østre del av forlenget gågate.

3) Få studentene til byen og skape et levende Studentersamfunn i bankbygget når Sparebanken flytter ut ved årsslutt.

4) Forleng gågata fra Torget til Stadionparken

5) Vurder gågate i Sverres Gate og Brugata, da Sundgata og Grønns Gate kan ta trafikken.

6) Se på muligheten for å skape næringsvirksomhet/ besøkssenter i andre sentrale bygg langs Håkonsgata.

Da plutselig kan det skje. Plutselig kan vi ha en by hvor folk trives, nye næringer dukker opp og bilene parkeres under bakken. Da kanskje blir vi Triveligst i Trøndelag?

Arild Klokkerhaug,

daglig leder Næringsforeningen i Levanger.


Lik Innherred debatt på Facebook