Hva er din fortelling om denne dagen?

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred. 

Debatt

Hvor var du da du fikk høre om terrorbomben i hovedstaden og de grufulle handlingene på Utøya? Som årene går er det nok mange som spør seg om dette. Sterke hendelser i vår samtid brenner seg fast i hukommelsen. Den blir en del av vår kollektive bevissthet. Men, også en del av din bevissthet. Hva er din fortelling om 22. juli?


Gaute Børstad Skjervø overlevde terroren på Utøya for ti år siden. Da var han 16 år gammel og leder for de nordtrønderske ungdommene som dro på AUFs sommerleir. I dag er han nestleder i ungdomsorganisasjonen. I kraft av den posisjonen har levangermannen hatt ansvaret for AUFs fortelling om det som skjedde: «Vi måtte finne ut hvordan man skal snakke om 22. juli når det ikke er noen igjen som husker det», sa Skjervø i et intervju med Dagens Næringsliv sist lørdag.

Høytidsdag? Anders Behring Breivik dro til Utøya for å drepe unge AUF-ere. Hans handling var direkte rettet mot AUF og Arbeiderpartiet. Det var ikke tilfeldig. Venstresiden var en trussel mot verdensbildet som Breivik sto for. Som mange av hans meningsfeller sto for. Og som de også står for i dag. Det finnes utallige eksempler på det i de ti årene som har gått.


Noen sliter med å bruke begrepet «politisk terror» om det som skjedde. De foretrekker «gal manns verk». Politisk terror er handlinger i andre europeiske land, slik vi har sett det i Tyskland, Italia, Spania eller Storbritannia. De glemmer at det som skjedde på Utøya og regjeringskvartalet er den verste og mest grufulle i fredstid på vårt kontinent. Det var rettet mot AUF og Arbeiderpartiet, men var et angrep det norske demokratiet.

«Hadde du vært på Utøya i 2011 ville terroristen ha forsøkt å drepe deg også. Derfor tilhører 22. juli deg», skrev spaltist Daniel Johansen i Adressa forleden. Her tok Johansen til ordet for at 22. juli etableres som en ny offentlig høytidsdag, for felles markering av det liberale demokratiet.


Å markere tiårsdagen er en viktig handling. Jeg håper mange tar del i den under de lokale arrangementene både i Levanger og Verdal. Enda viktigere er det at diskusjonen rundt fortellingen om 22. juli fortsetter i dagene, månedene og årene framover. Det har stor betydning hvordan historier blir fortalt.

(Lederkommentar i Innherred 22. juli 2021)
Lik Innherred debatt på Facebook