Det er helt rett det han gjør. Det skal tenkes stort.

Styresleder Gunnar Bovim og styret i SNK har ambisjoner. Det snakkes nå om investeringer for flere hundre millioner kroner når stedet skal moderniseres mot tusenårsjubileet i 2030.  Foto: Leif Arne Holme

Debatt

Dette er offensivt. Jeg tenker da på oppspillet som nå kommer fra ledelsen på Stiklestad, med styreleder Gunnar Bovim i spissen. – Vi må diskutere om vi ønsker å bli Stiklestad internasjonale kultursenter, eller skal vi vektlegge Stiklestad nasjonale kultursenter, sa Bovim da han tenkte høyt på et pressemøte etter styremøtet i SNK denne uka.


Styret har sagt ja til å starte en stedsutvikling av Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Det er voldsomme ambisjoner. Det snakkes nå om investeringer for flere hundre millioner kroner når stedet skal moderniseres mot tusenårsjubileet i 2030.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred. 

Dette er friske tanker. Og jeg mener det er helt rett av styret i SNK å legge lista såpass høyt. På ett vis gjør de ikke annet enn å kvittere ut store ord om viktigheten av Stiklestad, slaget og tusenårsjubileet som flere sentrale politikere har gitt uttrykk for de siste årene. Når de sier «A» at Stiklestad er fødestedet for nasjonen Norge, så må de også si «B», og være villige til å bygge opp noe på stedet som samsvarer med dette.

Med Gunnar Bovim har Stiklestad fått en styreleder som tenker stort. Ambisjonene faller tydeligvis i god jord hos den nye direktøren på Stiklestad. Heidi Anett Øvergård Beistad har tatt en framtredende rolle som stedets fremste under olsokdagene denne uka. Nå får hun i fanget en oppgave som er stor, og som jeg tror at hun liker.

Jeg hadde selv en samtale med den nye styrelederen i denne uka. Vi satt i godværet utenfor kultursenteret og snakket om disse tingene. Bovim utfordret lokalavisredaktøren på mine visjoner og ønsker for Stiklestad. Jeg må innrømme at jeg ikke snakket med så store ord som de styrelederen kom med dagen etterpå. Jeg snakket vel med en viss trøndersk beskjedenhet. I bakhodet satt også diskusjonen som har gått rundt Stiklestad og utviklingen der de siste to årene.

Jeg tenkte ikke de store tanker. Men det gjør åpenbart styrelederen på SNK. Det skal vi være glade for. Det er mulig at det må til en vestlending som har gjort trønder av seg for å realisere det som lett kan bli stemplet som et luftslott og utopi. Nå må vi andre heie det fram. Den som sitter slik til må også sørge for å få forpliktelser fra dem som sitter på pengesekken.

(Lederkommentar i Innherred 31. juli 2021)