En overraskelse fra ytre høyre?

Blir han overraskelsen? Frps toppkandidat i Nord-Trøndelag,Terje Settenøy, sammen med partileder Sylvi Listhaug tidligere i valgkampen.   Foto: Leif Arne Holme

Debatt

Mandag blir det forløst. Da får vi fasiten på alle spekulasjonene som har pågått de siste ukene om hvem som blir årets vinnere og tapere. Selv om det ser ut til å gå mot skifte av flertall på Stortinget, er det fortsatt mye spenning igjen. Ikke minst i Trøndelag. Både i nord og sør ligger det an til jevnt løp om de siste plassene.


Det så lenge ut til at Senterpartiet og Arbeiderpartiet kunne dele på de fire distriktsmandatene fra Nord-Trøndelag. De to største partiene i valgkretsen har skiftet om å være størst. Nå ser de ut til å være jevnstore. Det er ikke usannsynlig at den som får flest stemmer av Sp og Ap er den eneste som er trygg på å innkassere to mandater.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred. 

Frp i siget. Høyre og Elin Agdestein har fått fornyet tru på gjenvalg. De to siste lokale meningsmålingene, fra NRK og Trønder-Avisa som ble publisert i går fredag, viser begge et svært jevnt løp mellom Ap, Sp og Høyre. Gjenspeiler måling-ene valgresultatet vil hver stemme telle. Det er derfor partiene står på helt til det siste. Fram mot den siste helga intensiverer de kontakten mot velgerne.

Det kan også se ut som et fjerde parti lukter på en stortings-plass fra Nord-Trøndelag. På Norstats måling for NRK er Fremskrittspartiet nesten jevnstore med Høyre. Mot slutten av valgkampen er Frp i siget. De hadde stor framgang ved skolevalget som denne uka ble avholdt ved landets videregående skoler. Skolevalget er vanligvis en god temperaturmåler for hvilken veg vindene blåser i slutten av en valgkamp.

Hva med forhåndsstemmene? En ukjent faktor er fortsatt forhåndsstemmene. Her er det rekorddeltakelse i år. Nesten 40 prosent av velgerne har stemt på forhånd. Med en valgdeltakelse på normalt nivå betyr det at over halvparten av de avgitte stemmene ved høstens valg blir avgitt før valgdagen. Hvordan det vil slå ut på det endelige valgresultatet er ikke godt å si. Det kan derfor komme en overraskelse når vi får resultatene av forhåndsstemmene tidlig på valgkvelden.

Og litt senere får vi svaret på om det i Nord-Trøndelag kommer en overraskelse fra ytre høyre. Kaprer Terje Settenøy det fjerde og siste mandatet?

(Lederkommentar i Innherred 11. september 2021)