War is over, if you want it- Indianerlegenden er velkjent. Det bor to ulver i oss, den ene er god, og den andre er ond.

Den som vinner er den vi mater. Derfor er det så viktig å mate den gode ulven. Hvordan gjøres det? Ved blant annet å utvikle empati.

Jeg synes at samfunnet har stort forbedringspotensial i akkurat det spørsmålet. Det er veldig lett å ha fokus på det onde.

Vi skal ikke glemme det onde som har skjedd. Det onde skaper trauma.  Men helbreder vi trauma bare av å lære om det? Det norske samfunnet har vært utsatt for trauma. Men den har også utviklet mye bra. For eksempel er Johan Galtung den første professor i verden i fred. Han har utviklet en metode for å løse konflikter, presentert som Sabona metoden. Hvorfor er han mindre kjent enn mannen som drepte syttisju mennesker?  Fortjener han mindre å bli kjent?

Et annet eksempel er hvordan Norge ble uavhengig av Sverige i 1905, uten krig. Hvordan var det mulig? Er det allmenkjent kunnskap? Vet folk at det er mye takket være fredsorganisasjoner som Norges Fredslag og dens søsterorganisasjon i Sverige, som fremdeles heter «Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen»? Det er også en viktig del av vår historie.

Generelt har de ikkevoldelig aksjonene dårlige kår i historiebøkene. Hvor mange filmer har du sett om ikkevoldelig maktovertakelse? FN har pålagt medlemsland å lære om fredskultur. Det er rom for å lære om fred. Thich Nhat Hanh, som har opplevd vietnamkrigen, har funnet en metode for å helbrede trauma, metoden kan læres.

Hvor mye vet du om fred? «Fred er et fag, det er fire krigsskoler i Norge, og ingen fredskole, sier Susan Urban. Hun gjengir Johan Galtungs formel for fred i boken «Galtungs metode for fred», tilgjengelig på biblioteket i Levanger, for eksempel. Ifølge Galtung er fred lik (likeverd gangerempati) som begge må økes, delt på (uforsonet trauma ganger uløstkonflikt) som begge må minskes. Krig påfører trauma. Det haster med å slutte å påføre trauma. Klimakrisen påfører trauma til hele Jorden.

Klimamålene krever internasjonalt samarbeid på tvers av landegrenser, ikke våpenkappløp og økt militarisering. Om menneskeheten skal overleve, haster det å mate den gode ulven, og lære å løse konflikter og helbrede trauma.

Det haster å lære mer om fred, hvor som helst, enten i skolene, eller gjerne i spesialiserte senter som de syv freds- og menneskerettighetssentrene i Norge. Det er ikke nok å lære om det vonde i verden, vi trenger en strategi for å takle det vonde, vi trenger å lære å bygge det gode, vi trenger mer ressurser og mer kunnskap om all forskning om konfliktløsning som er gjort de siste femti til hundre årene.

Regine Steinvik

Medlem av Norges Fredslag og IKFF

Logobilde Regine Steinvik