29. August kom daglig leder for Verdalskalk Arnt Martin Storli med en reaksjon på et tidligere innlegg. Jeg takker daglig leder for reaksjonen og for deltakelse i debatten.

Virksomheten i Tromsdalen er ønsket aktivitet, og Verdalskalk er en viktig kjærkommen bedrift for Verdalssamfunnet som skaper arbeidsplasser. Men jeg er uenig i enkelte av Storlis betraktninger og fastslår at det er ikke uventet at daglig leder går ut og forsvarer vedtaket sett i lys av hva slags tidshorisont, muligheter og autonomi det gir bedriften han er daglig leder for.

Aktiviteten i Tromsdalen er ønsket av storsamfunnet, men må også kunne underlegges lokal samfunnsmessig kontroll.

Storli hevder at: «Det lokaldemokratiet har gjort er å gi de berørte partene forutsigbarhet til å gjennomføre prosesser som er krevende, men som ville ha vært umulige om reguleringsplanen skulle vært gjennomført i 8 trinn.» En etappevisregulering var den eneste måten å sikre lokal innflytelse og styringsmulighet på. Den muligheten er nå borte. Det lokaldemokratiet har gjort gjennom Verdal Senterparti sitt flertall, er å gi Verdalskalk AS en driftshorisont på 1000 år uten å må innom kommunestyret annet enn med orienteringer om hvordan det går. Hvilke andre bedrifter i Norge har fått slike utrolige rammevilkår?

Storli kommer inn på suksesshistorien Verdal Industripark. Storli skriver: «Dersom kommunen i stedet hadde valgt en stykkevis og delt tildeling til areal hadde veldig mye av det som i dag er en suksesshistorie aldri funnet sted.» I årene 1961-1962 ble det bygget en isfri havn, og et jomfruelig industriområdene med full infrastruktur på 800.d.a. ved Ørin, vest i Verdal ut mot Trondheimsfjorden ble ryddet og bygget ut med tilhørende infrastruktur. Siden da og frem til i dag er Verdal Industripark er blitt utvidet en håndfull ganger siden man satte i gang arbeidet med de første 800 dekar. Det var nettopp en slik gradvis utvidelse vi ønsket i Tromsdalen.

Arbeiderpartiet ønsket en løsning som sikret fremtidige generasjoner den nødvendige, lokaldemokratiske styringen over utviklingen i Tromsdalen, i tråd med flere grunneierorganisasjoners innspill. Verdal bondelag og Vuku landbrukslag uttalte blant annet følgende: «Vi frarøver i tillegg Verdals befolkning all styringsrett og mulighet for å påvirke utviklingen av kalkressursen i Tromsdalen for all fremtid, det er et stort ansvar». Om Verdal kommune eksempelvis hadde stykket opp planområdet fra kommunedelplanen i 8 deler, der regulering må søkes mellom hver del, ville bedriften fortsatt ha hatt tilgang på 8 planområder som hver for seg ville vært like store som dagens brudd. Såpass burde Verdal kommune som lokalsamfunn kunne kreve av en bedrift, som gjennom aktivt politisk og administrativt tilretteleggingsarbeid fra kommunens side gjennom mange år, har blitt gitt tilgang på et av de mest verdifulle naturressursene vårt land har å by på.

Verdal Senterparti har fratatt framtidige generasjoner all form for makt og innflytelse over utvikling og aktivitet i Tromsdalen flere hundre år fram i tid. Hvem ivaretar lokalsamfunnets interesser om ikke Verdals eget kommunestyre? Denne saken er blant de mest alvorlige arealvedtakene og et av de største feilvurderingene Verdal Senterparti har vedtatt i inneværende valgperiode.

Vi er prinsipielt uenige rundt vedtaket i Tromsdalen, men aktiviteten i Tromsdalen er ønsket. Storli har invitert Verdal Arbeiderparti til Tromsdalen for å bli bedre kjent med virksomheten. Verdal Arbeiderparti er meget godt kjent med virksomheten i Tromsdalen, og historien rundt aktiviteten. Arbeiderpartiet har tradisjon for å takke ja til alle invitasjoner, og ser frem til et trivelig besøk i anlegget.

Tor Martin Nordtømme, varaordførerkanddiat Verdal Ap