Grønnvasking må avsløres

Svein Otto Nilsen, fra Pensjonistpartiet i Trøndelag, utrykker misnøye med måten Ytterøykylling blir fremstilt på i programmet TV2 hjelper deg (Innherred 23.11). Han mener programmet er ute etter å sverte en lokal bedrift. I motsetning til Nilsen, mener vi i Dyrevernalliansen at det er veldig bra at TV2 tar opp temaet, og vi berømmer programmet for at de setter kritisk søkelys på grønnvasking av dyrevelferd.

I butikken får forbrukeren servert et idyllisk bilde av produksjonen til Ytterøy. Sannheten er at måten Ytterøy produserer kylling på er helt konvensjonell, og på enkelte områder er de faktisk dårligst i klassen. TV2 har avdekket at Ytterøy gjentatte ganger har gitt kyllingene mindre plass en minstekravet. I tillegg er Ytterøy den eneste produsenten i Norge som fortsatt avliver kyllingene med strømbad, en avlivningsmetode som dyrevelferdsmessig er under enhver kritikk.

Nilsen er bekymret for arbeidsplassene på Ytterøy. Et bedre alternativ enn å legge ned arbeidsplassene er å forbedre driften. Ytterøykylling trenger heller ikke å se langt for å få inspirasjon til hvordan de kan forbedre seg. Norsk kylling, som også holder til i Trøndelag, har de siste årene iverksatt flere dyrevelferdstiltak.

De har blant annet byttet ut den forferdelige rasen Ross 308 med en kyllingrase med bedre helse – og likevel hatt god lønnsomhet i driften. Dette viser at det er mulig å skape gode arbeidsplasser, samtidig som man sørger for at dyrene får det bedre.

Kaja Efskind

kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen