Minstepensjonen må økes

Det er vanskelig å forstå hvorfor vi godtar at det er fattigdom blant landets eldste. Eldre minstepensjonister er i en særlig vanskelig situasjon, siden de færreste kan påvirke sin egen inntektssituasjon ved å jobbe mer. Det store flertallet er over 80 år, flest enslige kvinner. Skal de komme seg ut av fattigdommen, trenger de hjelp fra fellesskapet ", skrev Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen, i en kronikk ved inngangen til 2023.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå fastslår at  hele 77 % av enslige minstepensjonister må ta til takke med en inntekt  under den fastsatte fattigdomsgrensen. Like før jul vedtok Stortinget, " i sin store raushet ", å gi en julegave på fire tusenlapper til minstepensjonistene, som i snitt tilsvarer en tier om dagen. I dagens situasjon, hvor strømpriser, matvareutgifter, boligleie og gebyrer løper løpsk, er en tier om dagen som en dråpe i havet. De som har svakest rygg og dårligst betalingsevne, får det vanskeligere enn noen gang før.

I verste fall kan ca. 30.000 av de drøyt 80.000 enslige minstepensjonister oppleve at "julegaven" fra politikerne går tapt gjennom en reduksjon av bostøtte, offentlig tjenestepensjon eller at strømstøtten på 1.500 kr i måneden forsvinner.

Videre har Statistisk Sentralbyrå beregnet at det vil koste omkring fire milliarder å fjerne fattigdommen blant eldre ved å øke minste pensjonsnivå opp til den vedtatte fattigdomsgrensen. Som et grelt sammenligningsgrunnlag regnet Staten i fjor med å håve inn minst 1361 milliarder kroner fra olje - og gassvirksomheten. Her står det ikke på pengene, men på viljen. Er ikke de som har bygd opp vårt velferdssamfunn, som den yngre generasjon nyter godt av i dag, verdig denne  påskjønnelsen ?

Hvis godviljen legges til grunn, har vi nok handlefrihet til å gi de mest trengende og svakeste blant oss et økonomisk løft, et utkomme som er til å leve med.

Det er på høy tid å kreve at minstepensjonen løftes over fattigdomsgrensen, gi de svakeste i samfunnet et historisk tiltak som monner. Minstepensjonistenes inntektsgrunnlag har blitt svekket gjennom mange år. Mange mener at nok er nok. Det er jo en vanærelse av menneskeverdet når de med lavest inntekt må velge mellom å betale regninger eller kjøpe mat. Et slående bevis på dette er at matkøene, som vokser faretruende fort. Nå er det på høy tid å rette opp denne sosiale skjevheten. Tålegrensen er for lengst overskredet.