Derimot har vi en pasientkrise. Når det er ca 200 000 innbyggere i landet som ikke har fastlege i landet, er det lett for legene å få ny jobb. Å være uten fastlege er imidlertid livsfarlig. En stor norsk undersøkelse viser at de som har hatt samme fastlege i over 15 år, har 25% mindre sjanse for å dø i løpet av 1 år, enn de som har hatt samme mindre enn 1 år.

Den såkalte fastlegekrisen er en varslet krise:

Samhandlingsreformen ble innført ca år 2000. Da ble mange av sykehusvesenets og spesielt attestkravet fra NAV overført til fastlegene. Bjarne Håkon Hansen sa den gang at hvis vi skal få til dette, trenger vi 2000 nye fastleger. Ingen har sett noe til dem. For ca 5 år siden sa det såkalte trønderopprøret som besto av fastleger og universitetslektorer at vi ikke kunne forvente å få nok fastleger i fremtiden.

Så til lokale forhold.

Stekke legesenter hadde visstnok 2 vikarer i et par år.  Nå har kommunen 3 vikarer som skal fylle 5 stillinger. Kostnaden ved dette er ca 1 mill pr måned. Disse får sikkert nok å gjøre. Det er lett å forstå at kommunen ikke har noe annet valg enn å leie inn vikarer. Disse blir imidlertid aldri fastleger. En eldre nabo av meg fortalte at hun hadde truffet 6 vikarer. Det var ikke noe galt med dem, men hun måtte fortelle sykehistorien sin 6 ganger. Fra media vet vi at andre pasienter som på grunn av sin kroniske lidelse hadde behov for sterke smertestillende tabletter, men ble avvist av vikaren med påstand om at hun var medikamentmisbruker. Jeg kjenner til flere lignende tilfeller.

Kommunestyret fattet i sitt møte om fastlegesituasjonen den 14.8. flere viktige vedtak. Jeg vil bare nevne noen: SP ved ordføreren foreslo bl.a. følgende:

Kommunestyret ber kommunedirektøren utlyse ubesatte hjemler. Utlysningene kan skje parallelt med ferdigstillelsen av plan for legetjenesten gjennom at Verdal kommune er fleksibel og åpen i valg av løsninger og driftsformer. Tillitsvalgte for fastlegene i Verdal involveres i arbeidet, og kommunedirektøren bes vurdere ekstern bistand i rekrutteringsarbeidet.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Trine Reitan foreslo bl.a.:

Kommunestyret ber om at det iverksettes en gjennomgang av Verdal kommunes helse- og omsorgstjeneste med fokus på områdene: fastlegetjenesten, hjemmetjenesten, bo- og dagtilbudstjenesten, og rus- og psykiatritjenesten.

Begge disse forslagene ble enstemmig vedtatt. Det vil, når de er gjennomført, gjøre arbeidet adskillig lettere for det kommende kommunestyret i og med at man kan lære av historien hvilke feil som ble gjort og ikke minst ved at kommende søkere tilbys alternative driftsformer, og ikke bare å være private næringsdrivende.

Nå får vi heldigvis hjelp av Allostiftelsen som er et privat selskap som har etablert seg på Skogn. De beskriver seg på sine hjemmesider slik:

Allos er en ideell organisasjon.

De tilbyr legetime på dagen til en pris av kr 690. I og med at de er et privat selskap, gjelder ikke frikortet. Time hos en fastlege eller en kommunal vikar koster kr 288. Jeg har spurt dem om hva de vil gjøre dersom «timene på dagen» er oppbrukt, men de har svart at dette ikke er noe problem, iom. at de har god tilgang på leger. Dette betyr at det vil fungere som en kommunal vikartjeneste, men til men til mye høyere pris. Forhåpentlig får Verdal kommune fastlegeordningen på stell, slik at våre innbyggere ikke blir avhengige av slike virksomheter.

Tor-Finn Granlund

Nestleder av eldrerådet

Listekandidat på Arbeiderpartiets valgliste