Tenk deg at din bestefar eller oldemor blir dement. Har hatt stor glede av sang hele livet. Men må slutte i kor, og etterhvert flytte på sykehjem.

 Stor er gleden for familien når det blir dannet et demenskor. Tiramisu, som betyr; gjør meg glad, ellet gjør deg glad. Samma det.

Jeg har fått oppleve gleden de demente opplever. Tørker tårer, både de dememte og ledsagerne. Ikke minst  jeg. Men så er det tistler eller malurt i de vakreste blomsterbed. En person i koret, jeg vet ikke hvem eller hvor, men hen blir sterkt oppfordret til å slutte. Av de ansatte på sykehjemmet. Hvorfor? Jo hen blir sliten og urolig etterpå. Men hva så? Har vel allverdens tid til å hvile ut. Familien ser hvor mye dette betyr, synger hele veien fra øvelsen. Hadde hen hatt mange slike opplevelser kunne vi ha skjønt reaksjonen.

Min mann var uten korsang i tre år, så nå gleder han seg til hver onsdag. Sangøvelse. Tenker med sorg hvis han skulle bli nektet denne opplevelsen.

Er nok flere årsaker til at de ansatte reagerer som de gjør. Tenker for få ansatte, til å ta seg av beboere som er urolige.

Er vel mest politikerne jeg vil nå med dette innlegget. Sats på nok ansatte innen eldre- og sykeomsorgen.

Margun Valberg