Alle med speiderbakgrunn kjenner til speiderhilsninga der speiderlederen sier: Vær beredt! Og speiderne hilser med tre fingre mot panna og svarer i kor. Alltid beredt!

Men er vi det?

For nå er vi i trøbbel, eller for å si det på et språk alle forstår; «we`re in deep shit.» Og dette har vi alle felles, uansett sosial og materiell status. Selv om vi i Norge er bedre stilt enn folk i mange andre land. Konsekvenser som følge av pandemi, krig og klimaendringer merker vi også her. Og de med minst ressurser merker det aller mest, som prisøkninger.

Om flertallet forstår at VI er i trøbbel, så er det mulig å mobilisere for å forberede oss på krevende tider som ligger foran. Og vi trenger ikke vente, for denne tiden er her nå.

Vi var ikke tilstrekkelig klar over Putins ambisjoner om å gjenopprette et Sovjetisk Utopia.

Nordmenn er vel over gjennomsnittet bereist i verden, men Ukraina er ikke et land og et folk som mange hadde et forhold til, ikke før nå. Og det berører oss sterkt.

Italia derimot, er et land mange har feriert i og som mange drømmer om reise til.

Men det er noen områder der en i så fall bør skygge unna i år, som Bologna, om en ikke vil vandre i gjørme og vann eller padle i kano. Etter to år med omfattende tørke, så kom det på to døgn rekordstor nedbør. Over 5000 gårder ble oversvømt i et av de mest fruktbare områdene i Italia.

Årets avlinger er tapt. Årets avlinger av oliven og vindruer er i store områder av Spania også tapt. Tørken der er omfattende og vi må regne med dyrere både olivenolje og spansk vin.

1/ 4 av alle nordmenn tror klimaendringene er naturlige svingninger og ikke menneskeskapt. Uansett om en fester lit til klimaforskning eller ikke, så er det et faktum at været har blitt villere, varmere, våtere og tørrere de siste tiårene.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide nevner at årets sommer vil bli preget av «Jesusbarnet.» Vi skulle gjerne hatt en frelser nå, men dette er det spanske navnet på værfenomenet El Ninô som i en syklus gir høyere overflatetemperatur i havet og vil forsterke den globale økningen  på 1,15 grader fra førindustriell tid.   Så dette faktumet gjør at minister Eide kan si at mye tyder på at vi står ovenfor den mest dramatiske klimasommeren og høsten i manns minne.

Vi må regne med mindre og dyrere import av mat fra tørkeramma land, vi må regne med handelskonflikter og reduksjon i den globale handelen med færre billige varer fra Kina for eksempel.

Robert Mood, generalløytnant og tidligere president i Røde Kors, som også deltok på Verdal Bondelag sitt møte på Stiklestad i vår, legger stor vekt på at landbruksberedskapen er minst like viktig som forsvarsberedskapen, for hva om vi må klare oss i tre år uten tilførsel utenifra, uten import av mat og fòr? Er vi beredt for det? Får landbruket den nødvendige støtta for å opprettholde landbruksproduksjon i alle bygder og grender? Var årets landbruksoppgjør tilstrekkelig? Ikke alle er overbevist om det. Og skal landbruket i Norge baseres på lokale ressurser og i mindre grad av tilførte, så trengs det nok hender og ressurser på små- og mellomstore bruk for å opprettholde landbruket også utenom de mest lettdyrkede områdene.

Norge har mistet mye landbrukskompetanse og landbruksjord. Vi har ikke råd til å miste mer! Vi må bygge totalberedskapen fra grasrotsnivå og ruste opp lokalsamfunn på flere plan; landbruk, sivilforsvar, infrastruktur,frivillighet og kommunal beredskap.

 Aktiv handling, bedre fellesskap og tydelig politisk lederskap kan motvirke frykt og motløshet etterhvert som utfordringene melder seg, så kanskje vi sammen kan si: Alltid beredt! (og heia bøndene!)

Marita N.Gustad

Trebarnsmor og sanitetskjærring

Marita N. Gustad