Gutten min på snart 11 år spurte en dag vi holdt på å jobbe hjemme i gården; «Pappa, hva synes du er den viktigste jobben i verden?» Svaret uteble fra pappaens side, men jeg skjønte hvor han ville…

Etter en ukes ferieopphold i sydlige strøk har jeg fått flere perspektiver over dette med matproduksjon og landbruk. Melka på hotellet kom fra Polen, baconet fra Tyskland. Noe frukt og grønt var hjemmeprodusert, resten importert fra andre deler av verden. Og dette er ikke noe særegent eksempel! I Norge produserer vi bare ca knapt 40 % av den maten vi spiser selv, og importert mat utgjør en større og større del av det norske kostholdet. Er det noe problem da?

Ja, det er faktisk det. Et stort problem også. I en sårbar verden med krig i våre naboland, tørke i sentrale matproduserende deler av Europa og klimaendringer er vi nødt til å tenke annerledes om vår fremtidige matproduksjon! Vi kan produsere mye mer til norske forbrukere basert på norske ressurser.

Det er som kjent 3% av Norges landareal som egner seg til matproduksjon, og bare halvparten av dette er egnet til kornareal. Resten må det dyrkes gras på, for «slik er Norge,» som en tidligere rådmann fra Namdalen sa til meg engang. Graset må så omsettes via en drøvtygger, som sau eller storfe, for at du og jeg skal kunne benytte oss av det. Alle disse norske husdyrproduksjonene er i en særstilling hva angår god dyrehelse, lavt medisinbruk og ikke minst god dyrevelferd. Ikke alt er bra her i Norge heller, men det er mye som er veldig bra,- og dette gjelder så absolutt for våre bønder i Verdal!

Landbruket i Verdal er preget av mye optimisme, investeringsvilje og vi har mange unge produsenter. Organisasjonsarbeidet ser ut til å fungere, og landbruksmiljøet har de senere åra gjort seg bemerket også utenom kommunens grenser, med engasjement og arrangement som Agri Stiklestad. På denne måten har landbruket i Verdal virkelig bidratt til å sette kommunen på kartet!

Det fokuseres for lite på verdiskapingen knyttet til landbruket. En bonde genererer videre arbeid til 3 ansatte i foredlings- og servicenæringen. Mange av disse arbeidsplassene har vi i Verdal; Meieri, Felleskjøp, mekanikere, elektrikere, rørleggere, snekkere for å nevne noen. Disse arbeidsplassene bidrar til aktivitet, og dermed også til skatteinngangen til kommunen. Og personene som innehar disse stillingene må ha en plass å bo. Helst i Verdal!

Vi i Verdalslista er glade for at vi har våre matprodusenter i kommunen som sørger for at vi finner norsk brød, norsk melk, norske egg og norske grønnsaker i butikkhyllene,- for det er ingen selvfølge! Og vi er takknemlig over landbrukets store bidrag til å utvikle kulturlandskapet vårt til det det har blitt!

Verdalslista ønsker et spredt landbruk over hele kommunen, hvor det fortsatt utvikles samhandling mellom produsenter og landbrukskontoret. Vi vil ha et sterkt jordvern, vi vil jobbe for effektive uttak av skadedyr i rovdyrkonflikter,  og vi ønsker nysatsinger velkommen!

Og hva svarte jeg gutten min på 11: Å produsere mat, selvfølgelig!

Roy Anders Berg

19. kandidat på Verdalslista

Vi tar hele Verdal i bruk!