I Innherreds papirutgave 5. august er nåværende ordfører Pål Sverre Fikse fra senterpartiet intervjuet i forbindelse med årets valg. I intervjuet kommer ordføreren med en rekke påstander som ikke medfører riktighet og som Arbeiderpartiets medlemmer i kommunestyret er interessert i å få vite mer om.

Ordføreren forsøker å tegne opp dagens situasjon i Verdal med at det går godt for næringslivet vårt, og at det er høy sysselsetting og aktivitet for hjørnesteinsbedriften vår Aker Solutions - det stemmer.

Det ligger store muligheter i å skaffe kommunen inntekter gjennom å satse på eneboligtomter for å tiltrekke oss nye innbyggere. Det kommunale inntektssystemet gir mer penger til kommuner som vokser - det sikrer penger til velferd og nødvendige investeringer.

Ordføreren kommer så med en interessant påstand:

«Det handler om hvordan vi legger til rette for den veksten som den enorme satsingen kan gi. For Senterpartiet vil det være viktig å legge til rette for nye eneboligtomter, slik at folk kan kjøpe eiendom og bygge hus […]»

Om det er slik at ordføreren og senterpartiet synes det er viktig å legge til rette for nye eneboligtomter, slik at folk kan kjøpe eiendom og bygge hus, hvorfor har da Sp fjernet et betydelig antall familieboliger og påført kommunen vår omdømmetap i eiendoms- og byggebransjen?

Ordføreren har egenhendig reversert flere prosjekter som kunne ha gitt nye småbarnsfamilier husvære. Snekkere, tømrere, rørleggere, taktekkere, entreprenører og arkitekter har som en følge gått glipp av anbud og penger i en tid hvor mange av oss sliter økonomisk.

Hvordan ser ordføreren for seg å tiltrekke seg nye innbyggere ved å reversere gryteklare prosjekter? Om påstanden stemmer - hvorfor har ordføreren og senterpartiet gjort det motsatte? Hvordan fungerer egentlig denne strategien? Og hva har ordføreren egentlig foretatt seg utover dette?

Etter 4 år med senterpartiet er fasiten ifølge kommunenes egen hjemmeside 12 ferdigregulerte eneboligtomter pluss muligheter for spredt boligbygging utover uregulerte tomter i grendene. Det er altså en sak som senterpartiet har arvet som de dermed ikke har gjort noen verdens ting med på dette området.

 Det andre sitatet er langt grovere:

«Vi har i denne perioden løftet økonomien fra kanten av «Robek», til å ha 130 millioner på disposisjonsfond.»

Om Verdal kommune har vært på kanten av Robek, hvorfor er ikke formannskapet eller kommunestyret noen gang blitt orientert om det? Det står ingen ting om Robek i tidligere kommunedirektør Jostein Grimstad sine regnskapsrapporter og saksfremlegg.

Vi krever derfor at ordføreren dokumenterer at Verdal kommune «stod på kanten av Robek da Sp tok over». Kan du dokumentere det?

Det står derimot svart på hvitt - tilgjengelig for alle - gjentatte ganger i alle regnskap de senere år at Verdal kommune har hatt særdeles gode økonomiske resultater de siste årene grunnet god skatteinngang, corona-midler og flyktningetilskudd. Dette er ytre faktorer hverken ordføreren eller kommunestyret rår over selv. Dette er ordføreren fremst av alle rimelig klar over. Ordføreren er også rimelig klar over at i de samme rapportene i inneværende valgperiode er store underliggende driftsutfordringer i Verdal kommune, som arbeiderpartiet og flere partier i mange år har måtte tatt mange og vanskelige beslutninger for å håndtere.

Hva er det ordføreren konkret har foretatt seg for å såkalt: «løfte økonomien fra kanten av Robek?» Hva slags mirakler er det vi andre i kommunestyret i så fall har gått glipp av? For øvrig er det et historisk faktum at første og siste gang Verdal kommune var i Robek, var etter åtte år hvor senterpartiet hadde ordføreren, det måtte daværende ordfører Gerd Janne Kristoffersen, og deretter Bjørn Iversen håndtere i mange år etter.

Man burde som øverste folkevalgte leder være forsiktig med å slenge rundt seg slike påstander. De økonomiske resultatene som ble produsert før Pål Sverre ble ordfører var resultatet av beinhard økonomisk styring utført av politiske kolleger og forgjengere som har foretok knallharde realpolitiske og til tider veldig upopulære - men nødvendige prioriteringer som nåværende ordfører har stemte imot og med letthet kritiserte for å høste kortsiktig populistisk applaus, fra folkemøte til folkemøte.

De økonomiske resultatene før Pål Sverre sin tid som ordfører ble til av skatteinngang, men mest av alt prioriteringer, blodslit og hardt arbeid, nedlagt av rektorer, mellomledere, lærere, sykepleiere, assistenter, og vaktmestere som løp -og som enda løper på post, og som sliter med nattesøvnen. De skapte resultatene, de leverte omsorgen, de driver opplæringen på stramme budsjetter, men har alikevel levert. Hvor er respekten for våre ansatte i ordførerens påstand? Æres den som æres bør.

Ordførerens påstander er ikke bare feilaktig, det vitner også om en skuffende mangel på respekt for de ansatte, sine politiske kolleger og forgjengere.

Er slike ukollegiale feilaktige utsagn en folkevalgt øverste leder verdig?

Ordføreren og senterpartiet har i fire år reversert gryteklare boligprosjekter, gitt fra seg styringen over utviklingen i Tromsdalen, og bedrevet økonomisk skjevfordeling i skolesektoren. De har gjort kommunen om til en passiv tilskuer til det som foregår vest for E6, og har ingen synlig strategi og visjon for å håndtere de demografiske utfordringene Verdal faktisk står ovenfor eller for å posisjonere og rigge Verdal kommune for vekst og utvikling for å sikre stabile arbeidsplasser og velferdstilbudet innbyggerne har krav på.

Verdal Arbeiderparti har en visjon og en retning for å utvikle Verdal basert på sterke sosialdemokratiske verdier. Fortsettelse følger.

På vegne av Arbeiderpartiets kommunestyregruppe

Gruppeleder Trine Reitan, kommunestyremedlem Tor Martin Nordtømme, Siv Engelin, leder Verdal Ap