Det arbeides for å få innført et felles journalsystem for sykehusene og kommunene i Trøndelag. Dette synes jeg i utgangspunktet er bra, fordi det vil gjøre samarbeid mellom disse lettere.

Dette kalles Helseplattformen, men er egentlig et amerikansk system som heter Epic. USA har imidlertid en helt annen kultur spesielt når det gjelder helsetjenesten i kommunene. St.Olavs hospital i Trondheim og Trondheim kommune skal prøve ut systemet, og starter neste år. Senere vil systemet bli tilbudt alle sykehus og alle kommuner i Trøndelag.

Det er forståelig at kommunene i Trøndelag vil vurdere å innføre dette, fra mitt arbeid som assisterende fylkeslege i Nord-Trøndelag kjenner jeg til at mange kommuner har et system for pleie- og omsorg som er lite hensiktsmessig for tilsynsleger og spesielt legevaktsleger som må til sykeheimer på sykebesøk.

Verdal kommune har underskrevet en såkalt intensjonsavtale, det vil si at de vil være med å forhandle om en avtale om å ta i bruk dette systemet.

Jeg vil derfor stille Kommunedirektøren følgende spørsmål:

  • Fastlegene har journalsystem som fungerer godt i for eksempel forhold til sykehus og apotek. De er imidlertid selvstendige næringsdrivende, og kan dermed ikke tvinges til å ta det nye systemet i bruk. Hvordan vil kommunen løse dette, og vet kommunen hva det vil koste?

  • Hva med andre helsetjenester i kommunen, så som fysioterapeuter, kiropraktorer og apotek, er det meningen at disse skal delta, eventuelt med begrenset rett til å lese journalene. Hva vil dette eventuelt koste?

Tor-Finn Granlund

Tidligere allmennlege og assisterende fylkeslege