28 mai i år, kunne jeg markere at det er gått 60 år siden jeg sto som konfirmant på Ekne off. Skole for evneveike. Vi var fjorten elever på den tid- ligere oppdragesanstalten, skolehjemmet og spesialskolen i Ekne-bygda, som ble konfirmert av sokneprest Reidar Bolling, og hvor det var mange gjester. Jeg selv hadde ikke mine foreldre tilstede på denne feiringen, og det var et voldsomt savn! Jeg fikk ikke kontakt med mine foreldre før i 1977.

I tjeneste for barn. Eiendommen Falstad nedre var i spesialpedagogisk tjeneste i 100 år, men denne eiendommen har gjennom mer enn 120 år preget bygda Ekne sterkere enn noen av de øvrige eiendommene i bygda. Falstad ble for mange et uhyggelig sted. Jeg var elev på Falstad fra 1953 til 2960, og jeg fikk mange opplevelser der som er vanskelig å takle, selv i dag!

Ekne off. Skole var vanskelig for mange, særlig for den som følte seg feilplassert, slik jeg var. Det har staten og Stortinget slått fast, og gitt meg oppreisning for. Falstad var i tjeneste for barn. Eiendommen Falstad nedre har gitt Ekne en særpreget bygdehistorie, som gjør at den fortjener stor oppmerksomhet når historien om Ekne skal skrives.

I Institusjonenes klør, en bok jeg gav ut i 2017, beretter meget om min tid i Eknebygda, og de mange stygge og skremmende opplevelser jeg fikk gjennom årene på Falstad. Jeg skal derfor ikke gjenta disse i denne saken. Men, vi må aldri glemme hva disse vergeløse barna ble utsatt for.

Det skal også sies at mange elever hørte hjemme på Falstad, og fikk en god og rimelig barndom der! Jeg hjalp mange tusen tidligere skolehjemsbarn som fikk oppreisning etter mangelfull skolegang, og feilplassering både på Ekne og Røstad off. Skole i Levanger. Konfirmasjonen min ble ødelagt av mangel på oppmerksomhet fra nær familie, og få gaver. Men det har gått 60 år, og en må la bare minnene ligger der, som de er. Det skjedde mye som det ikke er forsvar for. Jeg var glemt og alene.

Gode tjenere! Det fantes heldigvis ansatte som prøvde å gjøre en god jobb for de mange vergeløse barna. Jeg minnes spesielt Lene Holan fra Skogn, Ingrid Værnesbranden fra Stjørdal og Hedvig Viklund fra Snertingdal i Oppland. Disse og flere til var gode og snille tjenere til beste for barna der. De syntes synd på disse barna, og gjorde mye godt for dem, mot bestyrerens vilje.

Dagen i dag. Men la nå historie være der den er, vi må se på situasjonen i dag. Det har vært meget interssant å lese om dagens Falstadsenteret på Ekne. Det er særlig interessant det som administrerende direktør, Christian Wee sier i Innherred lørdag 26 mai. Der sier han blant annet dette: «Historiske rammer for virksomheten skal fornye Falstadsenteret».

Han vil gjøre Falstadsenteret klart for tidobling. Og han sier følgende: «Det er viktig å bygge opp under Falstadsenteret som et historisk minnested og senter for menneskerettigheter».

Hvorvidt Falstadsenteret er på rett veg, er jeg ikke så sikker på.

Krigens dager. Selvfølgelig handler mye om Falstadsenteret sin situasjon som tidligere fangeleir fra 1941 til 1945. Og det er meget viktig å ta vare på histoirien om hva som skjedde på Falstad i disse tunge vanskelige tider. Men som jeg sier: Hvorvidt Falstadsenteret er på rett veg, er jeg ikke helt enig i.

Christian Wee sier også at Falstdsenteret skal vise fram fortiden gjennom å gjenskape gamle anlegg i ny drakt. Det er vel og bra, men for meg ser det ut til at den nye direktøren fullstendig glemmer at Falstad gjennom 100 år var et skolehjem med mange tusen menneskebarn!

Jeg var selv elev på Ekne off. Skole i sju år av min vanskelige barndom. Men for meg ser det ut til at man fullstendig har glemt at Falstad også huset mange tusen små og svake barn gjennom 120 år. Hvorfor nevnes ikke dette nå lenger?

Jeg er glad for det Falstadsenteret har fått til, og for nye planer for å øke innsatsen og bevilgningene til stedet på Ekne. Det fortjener de! Tidligere direktør Tone Jørstad, hadde jeg i mange år et godt samarbeid med. Hun jobbet meg for å skape historien også som skolehjem for vergeløse barn!

Skolehjemmet. Tone Jørstad med god hjelp av forsker Marianne Neerland Soleim, gjorde mye for å stadfeste Falstads institusjonshistorie. Det var et meget pris- verdig tiltak. Her var det gode tanker om intervju med tidligere elever og skolehjemsbarn og dokumentasjons-innsamling. Dessverre fikk de ikke bevilget økonomiske midler til dette viktige og fremtidsrettede tiltaket for Falstadsenteret. Og det beklager jeg sterkt. Tone Jørstad gjorde det også klart at både styret og ansatte var opptatt av at institusjonshistorien må prioriteres.

I en mail til meg 23. mars 2017 skriver tidligere direktør Tone Jørstad følgende: «Ideen din om å ha en samling her med foredrag for tidligere elever er en glimrende anledning til å sette tematikken og prosjektet på dagsorden igjen».

Redaktør Roger Rein sier i sin leder 29. mai følgende: «Har klare ambisjoner for Falstadsenteret». Jeg er enig med Roger Rein i at det er spennende det som skjer på Falstad. Han skriver videre: «Under Tone Jørstad ledelse ble det gjort en formidabel jobb med å bygge opp institusjonen.»

Jeg er meget glad for at avisen på dette viset peker på hva Tone Jørstad maktet å skape på Falstad. Falstad trengs, og det må gjøres mye for å støtte opp om direktør Wee sine gode planer og tanker. Men det er meget skuffende at han ikke nevner skolehjemssituasjonen på Falstad med ett ord.

Falstadssenteret har en stor jobb å gjøre for å formidle historien om konsentrasjonsleiren under den andre verdenskrigen, skriver redaktør Roger Rein. Jeg støtter opp om det, men hva og hvordan vil Falstadsenteret formidle historien om skolehjemshistorien? Jeg mener at historien om Falstad må også fortelle meget om den tiden det var et skolehjem. Det bor mange mennesker rundt om i dette landet, som har sin bakgrunn fra både Falstad og Rørstad off. Skole i Levanger.

Jeg støtter planene ved senteret om en unik digitalisering, det er et viktig ledd å komme videre med, synes jeg. Men kjære Christian Wee: Glem ikke skolehjemmet Falstad! Det lever mange medmennesker som har sin viktigste barndom og ungdom nettopp fra Falstad og Røstad!

Ola Ødegaard

Tidligere generalsekretær