Vi har vel alle hørt snakk om stor uro i skolen de siste årene. Det rapporteres om mer mobbing, bråk, vold og frafall av elever allerede i ung alder. Mange unge klarer ikke å få seg en utdannelse. Dette fører til at mange ungdommer mellom 20-30 år blir uføretrygdet. Hva fører dette til av tap av livskvalitet hos disse menneskene? Det er jo de menneskelige tragediene som er aller viktigst her. Mange unge er ikke registrert noen steder - hverken hos Nav, skole eller arbeidsgivere. Mange har gått 10 år på skolen og mistrivdes - av ulike grunner.  Som ungdommer blir de sittende på rommet sitt og blir bekostet av foreldrene sine. Dette er en samfunnstragedie. Vi hadde trengt dere alle sammen i arbeid og samfunnsliv! Vi trenger dere som medmennesker! Likevel fortsetter våre lokale politikere å produsere mer utenforskap med å legge ned skoler - nå skolen i Leksdal.

Det som er så overraskende er at Senterpartiet – som i storparten av inneværende valgperiode har hatt rent flertall – er med på dette. Distriktenes parti – Senterpartiet – klarer ikke å trosse administrasjonen og komme med en positiv melding om søknaden fra Leksdal Montessoriskole. De vil være nøytrale i saken. Samtidig som de er nøytrale, går de inn for å vedta og flytte barnehagen i Leksdal til Leksdal skole når den blir ledig. Slik blokkerer de mulighetene for Leksdal Montessoriskole.

Slikt blir det mer utenforskap av! Verdalslista er sterkt for en etablering av Leksdal Montessoriskole.

De fleste partier i kommunen er ansvarlig for dette. Når Verdal Arbeiderparti i et debattinnlegg sier – vi vil motarbeide utenforskap - må de se seg selv i speilet. De har sittet med makten i de årene da de som nå er ungdommer - og nå faller utenfor - var barn. Har vedtak som er gjort ført til dette? Det var Arbeiderpartiet som sammen med Høyre la ned tre skoler i 2017. De har sammen med Senterpartiet i siste periode slanket Verdalsskolen til å bli en oppbevaringsanstalt som skaper utenforskap.

Er det helt urimelig å anta at dette kan ha en sammenheng med at grendeskolene er lagt ned, at elevene samles på større skoler og i større klasser med lavere lærertetthet? Verdalslista mener at denne sammenhengen er helt klar. Tiltak nummer en for å begynne og ta tak i de økende problemene i skolene – er høyere lærer- og voksentetthet.

Store klasser med få lærere gir stor slitasje og høyt sykefravær. Høyt sykefravær gir stor vikarbruk, det er dyrt og, ja – dårlig. Noen ganger tilsier budsjettet vikarstopp. Da blir klasser slått sammen, og alle skjønner hvor enkel lærerens jobb blir da.

På kort sikt er store skoler og klasser økonomisk rasjonelt. På lang sikt er det en kjempedyr og farlig strategi.

Verdalslista vil ha en ny skolepolitikk i Verdal kommune. En skolepolitikk som motarbeider barn og ungdom sin mistrivsel i skolen. En skolepolitikk som gir foreldrene valgfrihet til å velge det beste for seg og sin familie. Vi begynner med å si ja til Leksdal Montessoriskole.

13. september er det valg. Verdalslista vil ta hele Verdal i bruk!

Marthe Nessemo

Ida Kristine Tronstad

Vigdis Ottermo Lund