Er det flere enn meg som sliter med å henge med i svingene når det gjelder hva som er utfordrende med dagens koronasituasjon? Jeg prøver så godt jeg kan å følge med på anbefalinger og uttalelser fra fagfolk og politiske ledere. Det være seg på sentralt eller lokalt hold. Men det er vanskelig å bli helt klok på hvor alvorlig situasjonen er og hvordan vi bør forholde oss.

Vi hører og leser om smitterekorder her, og smitterekorder der. Men rekorder blir slått, uten at de som for en tid tilbake var sterkt bekymret, gir uttrykk for samme bekymring i dag. En viss redsel er knyttet til situasjonen ved landets sykehus. Det skyldes vel like mye at sykehusene har gått over i en mer normalsituasjon, og ikke har den samme beredskap og kapasitet som de hadde for en tid tilbake.

Koronapass. På fredagens pressekonferanse åpnet regjeringen opp for at de kommuner som ønsker det kan innføre koronapass. Det er en diskutabel inngripen i vårt personvern. Når det overlates til kommunene å bestemme dette, kan det like godt tolkes som en håndsrekning til lokale myndigheter i litt villrede, enn som et tiltak de tror vil virke mot korona. For fagfolkene gir samtidig råd om at det ikke er grunn til å avlyse store arrangement som samler dem med og uten pass.

Fulle tribuner på Ullevål lørdag kveld gir heller ingen bekymring: – Gå gjerne på Latvia-kampen, men hold deg hjemme om du er syk, er oppfordringen fra helseministeren før VM-kvalifiseringskampen mot Latvia lørdag kveld. Hun virker mer opptatt av fotballresultatet.

Vi som er voksne og vaksinert kan stort sett holde på som vi har gjort etter at samfunnet åpnet opp. Blir vi syke med mistanke om smitte, så holder vi oss hjemme til vi får tatt en test og fått en avklaring.

Muligens oppfattes også denne kommentaren som et bidrag til ytterligere forvirring om hva som er status og hvorden vi bør opptre. Da er min oppfordring at dere gjør som meg. Jeg velger å ta min egen forvirring som et godt tegn. Jeg tolker fagfolkene dit hen at dersom situasjonen hadde vært mer alvorlig, ville beskjedene som ble gitt vært tydeligere, mer entydig og langt mer forståelig.

(Dagens lederkommentar i Innherred 13. november 2021)