Statsminister Jonas Gahr Støre kan ikke garantere at dette strømprissjokket er midlertidig. Å spå om hvordan en børs utvikler seg er vanskelig og heller ikke en statsminister har ei glasskule som forteller hvordan det går. Så lenge den norske vannkrafta styres av reine markedsmekanismer blir politikerne bare statister som prøver å reparere. I over 30 år har markedsfundamentalisme vært styrende for stortingsflertallet.

Prissjokket på strøm skyldes ikke mangel på kraft i Norge. I fjor var nettoeksporten fra Norge over 17 TWh. Bare gå inn på tall og data på kraftsystemet Statnett (www.statnett.no). Fakta fra Statnett viser at produksjonen lå over forbruket i alle månedene. Produksjon 156 TWh-forbruk 138 TWh i 2021.

De høye strømprisene skyldes altså ikke at vi måtte importere dyr strøm fra Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland eller Storbritannia. Vi importerer høye strømpriser. Slik kan det gå når norske politikere har gjort den norske vannkrafta til en vare på en strømbørs.

Sjefen for Statnett hevder at utenlandskablene er viktig for norsk forsyningssikkerhet. Hvordan kan de det når kraften flyter ut av Norge i tørrår med lavt fyllingsgrad i magasinene? Det går nå så mange og store kabler mellom Norge og utlandet at over 70 TWh kan flyte ut av landet, bare prisene er høye nok.

De som hevder at vi må øke kraftproduksjonen her hjemme for å forebygge framtidige prissjokk har et problem. Uten å ta tilbake en politisk kontroll over vannkrafta vår, vil utenlandskablene gjøre at både husholdninger og industri også i framtida er prisgitt vær og profittmaksimering på kraftbørsen. Uten styring av krafteksporten vil ny kraft lett forsvinne ut av landet uten å redusere norske kraftpriser.

Så lenge markedsliberalismen råder på kraftmarkedet bør vi i Midt-Norge si nei til nye kabler nordover fra Sør-Norge. Hvorfor skal vi betale for nye kabler, bare for å importere europeiske kraftpriser? Med dagens markedsmekanismer vil ikke slike kabler gi husholdninger og industri i Sør-Norge lavere kraftpriser- bare mer profitt til kraftprodusenter i nord og høyere strømpris for fler.

Ja til makspris på strøm.

Olje og energidepartementet har fastsatt produksjonskostnaden for 1 kWh til 11,57 øre for 2022

Stein Aamdal