Avisa Innherred har gjort en god journalistisk jobb, og avdekket ulovlig videoovervåking i verdalsskolen. Fire kamera er satt opp utenfor Verdalsøra ungdomsskole, og tre kamera innvending. Kameraene står på hele tiden, og de har vært montert siden 2012.

Det er en styringsgruppe av kommunale ledere og rektorer som besluttet oppsettingen av kameraene, kunne vi lese i Innherred 8. mars.

Smak på den: Barn og unge er ulovlig overvåket i flere år i skoletiden. Dette er smaken av skandale. Etter søkelyset fra Innherred, skar rådmann Jostein Grimstad gjennom. Han slo fast at overvåkingen er ulovlig, og stoppet den.

Men saken kan ikke være over med dette. Her trengs oppfølging overfor de ansvarlige, slik at man sørger for at det tas nødvendig lærdom av saken. Uten en slik oppvask, vil velgernes tillit til kommunen svekkes.

Saken er særlig urovekkende fordi den burde vært unødvendig. Det bør være kjent for enhver leder i offentlig sektor at det her til lands er regler for kameraovervåking, og at reglene håndheves av Datatilsynet. På datatilsynet.no er det utformet enkle og gode veiledere som forklarer reglene rundt overvåking.

At de som tar beslutning om å videoovervåke barn og unge ikke setter seg inn i disse reglene, er bekymringsfullt. Det tyder på et kultur- eller kompetanseproblem som bør tas på høyeste alvor i kommunen, slik at innbyggernes rettssikkerhet ikke blir mer skadelidende. Det er et ledelsesansvar å sørge for dette, og kommunens øverste ledelse er kommunestyret.

Det er derfor behov for politisk oppfølging av videoovervåkingen, både i Verdal og Levanger. Det overvåkes nemlig skoler i Levanger også. Vi kan lese denne uka at Levanger ungdomsskole overvåkes med seks kamera.

Datatilsynet sier i sin veileder at eventuell overvåking av skoler skal «normalt avgrenses til perioder utenfor alminnelig skoletid», og skolens rektor sier at kameraene «ikke er på i skoletida». Men så står det at de er visst på likevel. Det er nemlig mulig for vaktmester å «få opp skjermbilde med det kameraene viser også i skoletida». Hvis vaktmesteren kan «få opp skjermbilde» fra skoletida, er vel kameraene på? På datatilsynet.no står det klart at overvåking uten opptak er underlagt akkurat samme regelverk som med opptak.

Har vi dermed en lignende overvåkingsskandale i Levanger som i Verdal? Det ser nesten slik ut. Hvis jeg hadde vært rådmann eller lokalpolitiker, ville jeg iallfall ikke slappet av før jeg hadde et sikkert svar på dette spørsmålet. Jeg vil også oppfordre avisa Innherred til å ikke slippe taket i denne saken. At rettssikkerheten og privatlivet til våre barn og unge blir krenket av kommunens skoler, er rett og slett en for alvorlig sak til å la ligge.

Det foreslås videre at også Stadionparken i Levanger skal overvåkes, med begrunnelse at det har forekommet dopsalg der. Parker kan ifølge Datatilsynet kun overvåkes dersom «behovet er klart større enn ulempene», og må i så fall ha «vesentlig betydning for å forebygge straffbare handlinger». Slike vurderinger står seg best dersom de framføres offentlig, og drøftes av folkevalgte.

Denne saken roper nå etter politisk ledelse, i både Verdal og Levanger. Ap-politiker Fatima Almanea har fortjenstfullt stått fram og vært tydelig, men hvor er de andre sentrale politikerne? Det trengs en politisk ledelse som reiser en debatt om hvordan vi vil ha det i våre kommuner.

Debatten bør munne ut i om kommunene skal ha en restriktiv eller liberal overvåkingspraksis. Den ser i dag ut til å være i overkant liberal, for å si det forsiktig – uten at det er gitt noen politiske føringer i spørsmålet. Sentrale spørsmål er om skoler i det hele tatt skal ha kameraovervåking? Skal parkene og rekreasjonsområder i våre kommuner overvåkes, og i så fall etter hvilke kriterier? Hva med gatebildet i sentrum?

Når lokale føringer er etablert, må det vurderes om den overvåkingen som alt skjer, er i samsvar med disse. Inntil disse finnes, bør all overvåking stanses for å sikre at den er innenfor loven og er tilpasset framtidige lokale politiske føringer.

Det er vi som borgere som eier våre skoler, parker og bygater. Om de skal overvåkes med kamera, må derfor være et lokalpolitisk spørsmål. Ikke et administrativt.

Stipendiat i statsvitenskap og program-ansvarlig for studiet i Kommunal økonomi og ledelse, Nord Universitet