Det er sjelden at studier fra HUNT, som viser at noen grupper i samfunnet har mer helseproblemer enn andre, blir brukt som et argument for det motsatte slik Terje Carlsen gjør i Innherred 13.1.2023.

Han kritiserer at Kato Nykvist i Adresseavisen bruker resultater fra HUNT i diskusjonen om bønders helse og dyretragedier. Aner vi et snev av arroganse i Carlsens kritikk når han hever seg over tolkningen av resultatene både fra forskerne bak studiene, fagfellevurderingene og redaktørene i de vitenskapelige journalene sine vurderinger.

 Studiene vi har publisert viser at det er forhold ved bønders levekår og arbeidssituasjon som gjør at de er mer utsatt for depresjon enn andre. En av studiene sammenligner psykisk helse hos bønder sammenlignet med deres egne søsken som har andre yrker. Den viser at den eller de i søskenflokken som blir bonde, har høyere risiko for å få symptomer på depresjon enn sine egne søsken som velger andre yrker. Det er et meget sterkt forskningsdesign og en studie av svært høy kvalitet. Vi kan ikke si nøyaktig hva det er ved bøndenes situasjon som forsaker dette, men andre studier peker på at det er forhold som høy arbeidsbelastning, dårlig økonomi og stress knyttet til uforutsigbarhet som kan ligge bak.

Det er rart at en sosiolog som Carlsen ikke interesserer seg mer for maktforhold og økonomiske forskjeller i matvarepyramiden for eksempel, der bønder sliter med kronisk svak økonomi mens kolonialdirektørene konsentrerer milliarder på toppen. Det hadde vært en analyse som kunne bidra til noe av verdi i denne debatten. Dessverre er det grunn til å tro at dyretragedier ofte forårsakes av mennesketragedier med store konsekvenser for både mennesker og dyr.