Tirsdag kveld kunne Adresseavisen fortelle at den fremste på Stortinget, stortingspresident Eva Kristin Hansen, valgt for Arbeiderpartiet fra Trondheim, har fått en pendlerbolig klart i strid med regelverket som gjelder. Den føyer seg inn i rekke av lignende saker fra Stortinget i høst.

Eva Kristin Hansen er blant landets mest erfarne parlamentarikerne. Hun har representert Arbeiderpartiet på Stortinget i 16 år. Fra 2014 til 2017 fikk hun gratis pendlerbolig av Stortinget, til tross for at hun hadde hus i Ski. Huset ligger 29 kilometer fra Stortinget. Etter reglene må politikerne må være folkeregistrert eller faktisk bosatt minst 40 kilometer fra Stortinget for å få gratis pendlerbolig.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred.

Hansen bedyrer sin uskyld. «Jeg er ingen kjeltring. Jeg har ikke ment å gjøre noe galt», sier hun i et intervju med Adresseavisen onsdag. Hansen har ikke vært inne på tanken om at hun har gjort feil. Heller ikke da Ropstad-saken var på det heteste falt det henne inn at hun var noenlunde i samme båt.

– Hvis jeg hadde ant at jeg hadde gjort noe galt, ville jeg aldri gått for å bli stortingspresident, sier Eva Kristin Hansen i intervjuet. Nå vil hun rydde opp og gjøre det som er nødvendig. Selv ser hun ikke at det står i vegen for at hun som Stortingets president skal lede arbeidet med å gjenreise parlamentets tillit. Å trekke seg fra presidentvervet er uaktuelt, sier hun og får støtte fra medpolitikere og samarbeidspartier.

Bør vurdere sin stilling. Ikke alle er enig i dette. Flere advokater mener stortingspresidenten har gjort seg skyld i lovbrudd. Frp-leder Sylvi Listhaug sier Hansen bør vurdere sin stilling. MDGs Rasmus Hansson går enda lenger og ber henne trekke seg som stortingspresident.

I denne saken er jeg enig med Listhaug. Hansen bør sterkt vurdere å trekke seg for å hindre et totalt tillitsbrudd mellom folket og våre fremste folkevalgte. Det var temmelig tynnslitt før dette ble kjent. Å slå ring om stortingspresidenten kan være dråpen som får alt til å briste.

Å føle på sin egen uskyld er ikke det samme som å være uskyldig. Jeg tror ikke folk aksepterer at vi tilsynelatende har to sett regel- og lovverk i dette landet. Et som gjelder for vanlige folk, og et annet for våre folkevalgte.

(Lederkommentar i Innherred 18. november 2021)