Skrevet av Sykepleier med superbrukererfaring i HP

Helseplattformen skulle være et felles journalsystem for kommune, fastlege og sykehus, der målet var, og er, bedre informasjonsflyt og økt pasientsikkerhet.

Flere ser på HP (Helseplattformen) som et dyrt IT-system fra 90-tallet, tilpasset et amerikansk helsevesen. Danmark startet sin Sundhedsplatform (SP) i 2017, og i 2022 sa 53 % av legene i en spørreundersøkelse at de fortsatt var «meget utilfredse» eller «utilfredse» med SP.

Flere opplever at systemet er mer beregnet til å sende regninger, enn til å journalføre.

Finland har også hatt lignende journalsystem fra 2018. I september 2022 signerte 619 leger klage på systemet. De har uttrykt at viktig informasjon, resultat av undersøkelser, behandlingsplaner og oppsummeringer «forsvinner» eller blandes sammen med ikke-essensielle data.

Direktøren ved St.Olavs Hospital anslo i desember 2022 at anslått ekstrakostnad ved sykehuset var på 25 mill. kr hver uke. I en undersøkelse Legeforeningen har gjort, mener 90% av overlegene der, at pasientsikkerheten er truet og at det er en betydelig risiko for feil.

Flere fageksperter har avsluttet sin jobb i Helseplattformen, da de ikke tror journalsystemet noen gang vil bli godt nok. Fastleger har valgt å ikke starte med HP, da det er for dyrt.

Som helsepersonell har vi plikt til å redde liv, og melde fra om alvorlige feil. Ansatte i kommuner og sykehus har fortvilet prøvd å varsle om feil og lovbrudd i HP, og meldt avvik.

Hva skjer? Avvik blir lukket, og utad presenteres HP som en suksess, med noen startvansker.

Helseplattformen fungerer nok for noen, men mange avdelinger og etater melder om et tungvint journalsystem, som blir en tidstyv i et allerede overbelastet helsevesen, og varsler om kritiske feil, høyt stressnivå og økte bekymringer for pasientsikkerheten.

Statsforvaltere, statsråder og stortingsrepresentanter er informert, og Statens helsetilsyn har slått fast at Helseplattformen har ført til økt risiko for pasientene.

I media har det vært svært stille om HP-erfaringer i Verdal og Levanger etter kakesprettinga natt til 11.februar. Kun informasjon om at det har gått fint med oppstarten, og ikke så mange avvik meldt.

Ansatte har fått beskjed om at mediakontakt om HP skal gå via øverste leder. Kommunedirektøren i Verdal har informert formannskap og kommunestyre om at det har gått bedre enn forventet med overgang til HP i Verdal, ingen kritiske feil har skjedd, og han har møtt mange positive ansatte på tjenestestedene.

På golvplan drøftes tidsbruk, løsninger, mangler, endringer, avvik, tilganger og innsyn i journal. Mange opplever å ha tilgang til flere journalopplysninger enn de ønsker. Mange strever med å finne igjen det de har dokumentert. Emeldinger blir ikke mottatt av fastleger.

Flere ansatte har fått kritikk for å kritisere HP. Mitt inntrykk er at mange kommuneansatte uttrykker stor fortvilelse ift egen arbeidshverdag med HP, og er oppriktig bekymret for pasientsikkerheten.

Kjære politikere: Avlys HP før det blir enda dyrere, og flere kritiske feil oppstår! Kommune-Norge har ikke råd til å miste verken pasienter eller kompetente ansatte på grunn av et IT-system! Flere leverandører står klare med oppdaterte journalløsninger, og det er snart kommunestyre- og fylkestingsvalg…