Vi vil samarbeide med nasjonale og regionale politikere og myndigheter om den videre utviklinga av regionen

Innherred regionråd, er et politisk samarbeidsorgan mellom fem kommuner på Innherred; Snåsa, Steinkjer, Inderøy, Verdal og Levanger. Regionen har om lag 68.000 innbyggere og et landareal på i overkant av 7000 km2. Regionen har mange kvaliteter, som et variert arbeidsliv i en relativt kompakt region. Vi har godt med plass selv om vi innehar urbane kvaliteter, mye natur og et rikt idretts- og kulturliv. Dette er kvaliteter som svært mange etterspør!

Innherred regionråd har satt seg som mål å bidra til økt verdiskaping og bosetting i regionen gjennom å ivareta regionens og den enkelte kommunes fortrinn og muligheter. Vi arbeider aktivt, i samarbeid med andre, for å styrke Innherred som et regionalt tyngdepunkt i Trøndelag og gi en retning for bærekraftig samfunnsutvikling.

Befolkningsutviklingen og framskrivningene er noe økende i kommunene Levanger, Verdal og Inderøy, mens Steinkjer og Snåsa opplever stagnasjon og nedgang. Befolkningsframskrivingene tar utgangspunkt i kjente faktorer, men ikke de vi i dag ikke kjenner! Hyppigere, raskere og billigere togavganger på Trønderbanen, vil bidra til en økning i befolkningen i hele regionen. Denne enkeltfaktoren er nøkkelen til å utvide bo- og arbeidsregionene i Trøndelag. Å teste ut en «togpendel» for arbeidsreisende til og fra Grong, som betyr en forlengelse av Trønderbanen til Grong, vil være en bærekraftig og framtidsrettet løsning for Namdalen, Innherred og Trondheimsregionen.

Vi snakker ikke bare her om daglige reiser for enkeltpersoner som skal til og fra kontoret og hjemmet, men også alle oss som har reiser ifb med jobb, fritid og ferie. Det at toget blir en foretrukket transportør, når en reiser fra Snåsa til Trondheim for deltakelse på en konferanse, vil være både framtidsrettet og bærekraftig. Å få innpass i miljøpakken i Trondheimsregionen, ev. egen miljøpakke, vil være strategisk avgjørende for vår region. Regionen får nå en ny forbedret E6, det er bra. Å få lagt flere statlige arbeidsplasser til regionen, er nødvendig. Å ha en politikk som gir muligheter for å teste ut nye løsninger som gir mer effektiv organisering og bedre tjenester for innbyggerne og bedriftene, er ønskelig. Frikommuneforsøk er en løsning for dette.

Innherredsregionen har per nå et pågående samarbeid mellom kommunene og andre om; areal, transport og samferdsel – Innherredsbyen, næringsutvikling – regional næringsstrategi, internasjonalisering, kompetanse, forskning og innovasjon, by- og tettstedsutvikling. Dere finner informasjon om dette på hjemmesiden til regionrådet.

Innherred har mye å by på. Det er behov for å utvikle og bevisstgjøre oss om våre samlede kvaliteter og muligheter. Her kan nevnes sørsamisk språk og kultur, med et senter for dette i Snåsa – Saemien Sijte. Vi er en av landets største landbruksregioner, vi er store innen både industri og handel. Vi har sykehus, vi har Nord universitet og Sintef, Stiklestad med Nasjonaljubileet 2030 – Norge i 1000 år og Steinkjer som administrasjonssenter i Trøndelag, for å nevne noe.

Ethvert sted, enhver kommune og region, vil arbeide for å få en positiv befolkningsutvikling. Antallet innbyggere og befolkningssammensetningen er avgjørende for kommunenes inntektsgrunnlag, gjennom inntektssystemet. Dette slår direkte inn på kommunenes driftsbudsjett.

Innherred er en region med mange kvaliteter. Vi er en region i distriktsnorge, med de muligheter og utfordringer dette har. Vi trenger oppmerksomhet og drahjelp fra nasjonale og regionale politikere og statlige etater. Lokale folkevalgte i egne kommuner må også bidra. Vi må samarbeide for å høres og vises, for å få oppmerksomhet og drahjelp. Ikke minst må vi selv være i førersetet.

Marit Moe

Daglig leder Innherred regionråd