Siden andre verdenskrig har neppe Europa stått ovenfor en større uforutsigbar og skremmende fremtidsutsikt, enn den vi er nå er inne i. Daglig kringkastes nyheter om den gruoppvekkende krigen mellom Ukraina og Russland, som i månedsvis har bølget frem og tilbake med vekslende hell. Det er høyst beundringsverdig av det ukrainske folk å stå imot, og til og med - på visse fronter - drive tilbake verdens nest største krigsmakt. Hvem skulle tro det, etter den voldsomme russiske offensiven i begynnelsen; men som mislyktes totalt, ihvertfall i første omgang. Når det gjelder den endelige utgangen på denne krigen, er det mange som spår, men ingen som vet...

Det er å frykte at den despotiske herren i Kreml har himmelstrebende vyer om å sikre seg et heroisk ettermæle, skape seg en martyrglorie ved å blåse støvet av det  heltemodige Sovjetsamveldet, slik at det kan reise seg opp fra asken og bli stort og mektig igjen, slik som i Tsarens glansdager.

Ukraina var som kjent inkorporert som en del av Sovjetunionen fra 1922 til 1991. Videre ble Krimhalvøya overført fra den russiske Sovjetrepublikk til den ukrainske Sovjetrepublikk i 1954. Etter Sovjetunionens oppløsning i 1991, ble Krim en del av den selvstendige staten Ukraina. Et landområde som på nytt ble gjenerobret og annektert av Russland i 2014.

Skrur vi tiden tilbake til siste verdenskrig, var i første rekke Sovjetunionen, sammen med USA og England, våre viktigste alliansepartnere, som i fellesskap knekte ryggraden på den tyske krigsmakt. Ifølge Wikipedia ble Øst- Finnmark frigjort fra tysk okkupasjon da sovjetiske soldater fra den Røde arme' ankom Bjørnevatn 25. oktober 1944. Etter hvert som armeen rykket fram, frigjorde den områder helt fram mot Tanaelva.

Til tross for at Norges frihetskamp skjedde for lang tid tilbake, skal vi ikke glemme at det nettopp var russiske soldater som reddet oss fra å bli knust under Hitlers nådeløse jernhæl. Selv om Russland siden den gang har fått stygge riper i lakken, står vi, slik jeg ser det, i stor takknemlighetsgjeld til det russiske folk.