Det er nødvendig å gjøre det mer meningsfylt å være lokalpolitiker. Dette avslutter Espen Leirset sin leder kommentar med. Jeg er helt enig.

Vi ser unge politikere velge bort politikken, og som oftest er dette fordi de ønsker mer fritid og mer tid sammen med barn og familie. Dette er både et godt og riktig valg for mange. Å være lokalpolitiker tar tid. Veldig mye tid, om du skal møte godt forberedt til møtene.

I 2007 gikk jeg selv inn i lokal- og fylkespolitikken. Jeg var i full jobb, mamma til fire og midt i småbarnsfasen. På den tiden mottok vi sakspapirene i posten, i tykke konvolutter. Jeg brukte ettermiddager, kvelder og helger til å lese meg gjennom sakene. Fordi jeg ville møte godt forberedt.

I dag får vi alle dokumentene elektronisk, det åpner for enda flere dokumenter, linker til tidligere saker og enda mer informasjon. Fortsatt bruker jeg ettermiddager, kvelder og helger på å sette meg inn i saker, fordi jeg vil møte godt forberedt. Men i dag er jeg ikke småbarnsmor, i dag kan jeg prioritere annerledes.

Jeg har opplevd å sitte i mindretallet i mange år da Ap hadde ordfører. Jeg har lest saksdokumenter i timevis, forberedt meg godt, foreslått formuleringer til vedtak og blitt nedstemt. Gang etter gang.

Dette gjør noe med energien. Når du ser flertallspolitikerne komme ut fra sine gruppemøter og du vet at de ikke vil lytte til deg, uansett hva du har å si. Selvsagt vil du da lure på om det er noen hensikt å bruke tiden din på politikk, når du aldri får gjennomslag.

Har alle bestemt seg hva de skal stemme i gruppemøtene før selve møtet i formannskapet? Bildet er fra Levanger formannskap i fjor høst. Gunnar Løvås (SV), Nina Berget (Ap), Robert Svarva (Ap), Astrid Vordal (Ap), Anita Ravlo Sand (Sp), Nina Bakken Bye (H), Asbjørn Brustad (Sp), Magne Nydal (KrF). Foto: Odin Nordtømme (arkiv)

Denne perioden ville imidlertid ordfører og undertegnede det annerledes. Vi ville invitere til samarbeid. Derfor har vi jevnlig invitert gruppelederne i alle partiene til samtaler for å finne ut hvordan vi kan gjøre det for å få til et godt samarbeid. Jeg har vært opptatt av at vi må gå fra ord til handling, at vi må bli enige om hvilken utvikling vi ønsker for Levanger, med bredest mulig flertall, slik at vi ikke må begynne forfra når nytt kommunestyre settes.

Vi hadde til og med Espen Leirset på besøk i alle utvalgene for å snakke om nettopp dette temaet.

Vi har hatt arbeidsgrupper på tvers av partiene for å kunne samles om planene for sentrumsutvikling, trafikkutfordringene og til og med budsjett. Som politiker over mange år er det første gangen jeg har opplevd at det har vært gjort forsøk på et slikt samarbeid. Det krever imidlertid velvilje også fra mindretallspartiene.

Spørsmålet er om vi forstår begrepet samarbeid på tvers av politiske parti på samme måte. Samarbeid for meg betyr ikke nødvendigvis at vi stemmer for et forslag som et annet parti foreslår. Det er jo nettopp det som skiller de politiske partiene. Selv om vi har samme mål, kan veien til målet være ulikt.

Det er en god tanke å la de politiske møtene bli et mer åpent verksted for diskusjon enn det er i dag. Det krever nok også at vi må sette av enda mer tid i de formelle møtene. Det krever nok også at politikerne møter enda mer forberedt enn mange er i dag. Dersom dette er veien å gå for at flere skal ha lyst å engasjere seg i politikken, er dette en interessant problemstilling vi må se nærmere på. Men om det er tidsklemmen eller misnøyen med å ikke få gjennomslag for sine forslag som er årsaken, er jo det en helt annen sak. Jeg tar gjerne debatten.

Nina Bakken Bye, varaordfører og ordførerkandidat for Høyre

Nina Bakken Bye, varaordfører i Høyre.