Dette spørsmålet fikk jeg en dag på butikken. Dette måtte jeg bare innrømme at jeg hadde, da vår markedsfører på jobben har installert denne appen for at jeg skal følge med på hva de legger ut.

«da vil æ itj snakk med dæ - kineseren høre kan vi snakke om» var svaret jeg fikk. Så trakk han seg litt unna meg. Dette måtte jeg bare innrømme at jeg ikke hadde tenkt så mye på, men så kom jeg på et lurt svar. Tror du virkelig at kineseren forstår hva vi dalisa snakke om? Tror du de forstår hva «kjøttkak å artersup» betyr? Da ble han usikker og trakk seg enda lenger unna. Så kom han nærmere og sa. Vet du hva ei Tok er for noe? Det er «ei tullåt kvinnfølk - sånt hell æ mæ unna» Så forsvant han. Dermed var ideen til denne artikkelen skapt.

Odd Helge Roksvåg

På kvelden begynte jeg å tenke litt på denne episoden. Det var den uka vår unge dyktige justisminister Emilie Enger Mehl måtte innrømme at hun hadde TikTok på sin tjenestetelefon. Det ble nok en vekker for mange rundt omkring i de tusen hjem. Er det virkelig sånn at vi ikke vet hva alle disse appene vi har på vår telefon gjør mot oss? Kan de overvåke oss helt inn på soverommet?

De fleste av oss har vel opplevd å få massevis av tilbud på ting vi allerede har kjøpt i en nettbutikk. For et halvt år siden kjøpte jeg nye joggesko på nettet. Siden har jeg blitt oversvømt av tilbud på joggesko. Samme hvor jeg er på nettet får jeg tilbud på tilsvarende produkt. Jeg har jo kjøpt sko -trenger vel f a… ikke flere par nå. Sånn er den digitale verden - den overvåker oss. Foreløpig er den ikke så klok at den ser at vi har kjøpt ting som vi ikke trenger flere av, men det er vel bare et tidsspørsmål. Vil teknologien etter hvert bli så klok at den tilbyr meg joggesko før jeg har begynt å søke etter dem? Vil den etter hvert kunne lese våre tanker. Dette er skremmende.

På Facebook får vi gamle gubber en hel del venneforespørsler fra unge lettkledde damer. Hva skal vi så med dem? Ikke er de norsk, og dermed vanskelig å kommunisere med. Kan de ikke forstå at vi har mer enn nok med å oppfylle alle ønsker til den dama vi bor sammen med? Jeg tviler på at dere er i stand til å vaske klær og holde orden i huset like bra som dem vi har. Jeg har en mistanke om at det er en maskin som ser på fødselsdato og dermed tror vi er enkle å svindle. Da er dere på ville veier. Vi som har levd en del år og blitt lurt mange ganger før, blir ikke lurt av en trutmunn på Facebook.

Hadde enda dette vært sant. For ca. 1 år siden holdt jeg på å bli lurt. Da fikk jeg SMS fra en gammel skolekamerat. Hun ville ha telefonnummeret mitt. Selvsagt sendte jeg det - den godtroende dalisen. Det skulle jo bare mangle, jeg hadde jo sittet bak henne på skolen og dratt i både hår og det som verre var. Så gikk det en stund, så kom det et spørsmål om kode til en konkurranse jeg skulle være med på. Det endte med at jeg hadde vunnet 8100,- og de ville de ha tilgang til debet- eller kreditt kortet mitt. HALLO - da våknet jeg fra min fredagsdvale. Dette var jo forsøk på svindel. Det var bare så vidt at gubben ikke gikk på en virkelig blemme.

Jeg har mye kontakt per telefon med utenlandske firma i forbindelse med jobben. Stadig vekk blir jeg oppringt fra utlandet, men de fleste oppringingene er fra svindlere som spør så vakkert hvordan det står til med meg og min familie. Det er ikke måte på hvor omtenksomme de er i starten. Hvordan er det med fruen og ditt og datt. Da bruker jeg å svare at fruen er rasende fordi jeg står så lenge i telefonen! Da kommer de til kjernen av hvorfor de ringte, og det de skal hjelpe deg med – din PC har problemer med et eller annet, og de kan fikse det, ellers så får du store problemer. Når de spør om tilgang til PC eller andre sensitive opplysninger er det bare en ting å gjøre. Legg på røret som vi sa før i tiden.

Det er jo bare litt over 10 år siden de fleste av oss begynte å ta i bruk smarttelefon. Det er en helt ny teknologi som helt sikkert vil utvikle seg mye i framtiden. Vil overvåking bli noe vi må finne oss i, eller kan vi ta kontrollen over hva vi vil alle disse appene skal kunne lagre om oss? Mange har jo aktivert en funksjon på Snap eller Facebook så våre venner kan se hvor vi er akkurat i øyeblikket. Er det så lurt da? Jeg har takket nei til denne overvåkningen. Skal alle vite at jeg sitter på en pub på Øra og drikker en velfortjent pils etter en hard arbeidsuke? Hvor mange er det vel ikke som går på en blemme når de besøker en dame eller mann som de kanskje ikke skulle besøkt. Ikke like enkelt å lure litt med nabokjerringa når fruen sitter og ser på Snap hvor du er. Er det slik vi vil ha det? Har ikke dette gått litt for langt?

Så tilbake til kineseren og TikTok. Kan det hende at den store høvding borte i Kina følger med på hva jeg gjør? Det blir noe det samme som at noen sier» Gud ser deg hver dag» Da vil jeg påstå at begge disse har ufattelige triste dager. Å følge med at jeg går på butikken og kjøper to brød og en pakke salami er vel lite interessant. Sånn er det vel for de fleste av oss. Lite av det vi gjør er interessant for de som overvåker. Så kan det da være at vår justisminister må ta andre forhåndsregler enn en dalis med 9 år på folkeskole. Jeg misunner deg ikke Emilie.

En ting er helt sikkert-den digitale verden er kommet for å bli. Så er det nok opp til oss enkeltmennesker å prøve å unngå så mange blemmer som mulig. Skal du på en liten vift som du ikke vil at noen skal se er det jo mulig å legge igjen telefonen hjemme, selv om det er vanskelig for de fleste av oss.

Anbefaler på det varmeste å legge igjen telefonen hjemme og slå ut håret i helga!

En riktig god helg til alle!