Brannen i Kirkegata 13 var både uhyggelig og skremmende- ikke minst for beboere i kvartalet. Takket være tidlig innsats og dyktige brannfolk klarte man å hindre spredning, f.eks. til det verneverdige Middelskolebygget. Gustige vindforhold spilte også inn.

Bamberg-gården som nr.13 opprinnelig ble kalt , fikk imidlertid store skader. Det er vel i realiteten snakk om totalskade. Huset er ett av få som overlevde bybrannen 1897 og har derfor stor kulturhistorisk verdi- ikke minst på grunn av hvelvkjelleren som går under hele huset.

Det er forståelig at man nøler med oppryddingen. Det murte taket i hvelvkjelleren står i spenn mot yttermur og tåler ikke store rystelser. Likevel er det tragisk at ingenting ser ut til å skje. Brannruinen har fått jevnt tilskudd av regn gjennom flere måneder, og nå har vi kuldegrader. Folk spør seg om noen bruker et gammelt knep-la det råtne nok til at vi kan jevne alt og bygge helt nytt fra grunnen ! Kulturhistorikere har et skremmende spørsmål: Hva skjer med gjennomvåte hvelv når frosten setter inn ?

I mellomtiden kjører flere hundre daglig forbi en brannruin som synes overlatt til vær og vind. For meg er dette dypt tragisk.