Vi er kommet til den tiden på året hvor absolutt all form for smalltalk dreies over i en setning. Nemlig; «hva skal dere i ferien da?». Akkurat som om det er obligatorisk å måtte gjøre noe i en ferie. Er det ikke stikk motsatt? Er det ikke da man ikke skal gjøre noe?

Jeg måtte slå opp ordet «ferie» i Det Norske Akademis Ordbok, hvor ferie altså stammer fra «religiøse festdager da man ikke drev forretninger», eller et foreldet eksempel; «tidsrom da det ikke holdes rettsmøter». Mens vi selvsagt i dag holder oss til definisjonen; «dag, eller rekke av dager, da man har fri fra arbeid, skole eller studier.»

foto
Nordlending og journalist Kent-Einar Myrengs spalte om alt og ingenting som rører seg rundt i hans kaotiske hode.

I flere år nå har vi ikke kunnet reise utenlands. Og takk og lov for det. Norske turister i verdens største land (utlandet) er de aller verste. Likbleike, solbrente og brautende, enten vi skal snakke med utlendinger om Braut Haaland eller vi skal brøyte oss fram i Taxfree-køen for å rekke å kjøpe tre flasker sprit jäger, mens vi febrilsk sjekker Toll-appen om hvor mye ekstra snus vi kan pakke sammen med spriten.

For min egen del blir det ikke utenlandstur denne sommeren. Jeg har jo akkurat fløtta hit, så hvorfor ikke oppleve en sommer som faktisk varmer, og som ikke inneholder en uventet skur av snø eller en dag med -2 grader midt i juli?

I og med at vi nå har valgt å flytte til Innherred, så er jeg derimot på søken etter gode opplevelser her i nærområdet. Det første tipset jeg fikk var faktisk Sverige. Jeg tenkte med en gang «javel? Har jeg flytta til en plass det ikke skjer noe?». Jeg er overbevist om at det er ting å oppleve her, og jeg har tenkt å finne det ut.

Men det begynner å haste. For både slekt og venner har begynt å savne oss som nå har valgt å bli søringer her i Levanger. Allerede nå på torsdag kommer søskenbarnet mitt med sin kone, om noen uker kommer brormin med dama si, og plutselig kommer et vennepar og gudbarnet vårt, før foreldra mine kommer i august. Alle har sagt «vi må jo få en sightseeing av byene og området! Hva har dere planlagt?».

Jeg er rådvill. Vuddu Valley er jo passe eksotisk. Stiklestad er jo kult det, men er det kult når det ikke er Olsok-dager? Tog er jo temmelig kult for oss nordfra, men vi kan ikke stå på stasjonen og spise is hele dagen. Jeg er heller ikke veldig glad i å bade. Helt sikkert fordi det nesten er umulig å bade i nord, og dem som gjør det går under navnet «isbjørner».

Ifølge den journalistiske bibelen, Vær Varsom-plakaten, står det i punkt 2.4: «Redaksjonelle medarbeidere må ikke utnytte sin stilling til å oppnå private fordeler, herunder motta penger, varer eller tjenester, som kan oppfattes å være kompensasjon fra utenforstående for redaksjonelle ytelser.»

Vel – nå gir jeg litt pokker i den og strekker ut en hånd til dere som orker å lese dette: Hva er dine beste tips for meg i sommer? Jeg er desperat og bruker nå denne teksten til å tilegne meg gode opplevelser i området mens jeg må holde ut med både familie og venner.

Det høres ut som en dårlig Facebook-status fra en nyhetsredaksjon, som desperat søker engasjement fra leserne «du vil ikke tro hva innfløttar’n spør om denne gangen», eller «hva er dine beste tips til en innfløttar?». Jeg er så desperat at jeg nå synker til akkurat det nivået. For her trenger jeg hjelp.