Som ordførere på Innherred ser vi med glede at vi har frivillige og deltakere på kryss og tvers av våre kommunegrenser. Vi vet at det legges ned en enorm innsats i alt fra idrettslag, historielag og korps til innsats innen omsorg og beredskap. Og dette er utrolig viktig – på mange måter er frivillig arbeid en bærebjelke i samfunnet vårt.

Anita Ravlo Sand er ordfører i Levanger, mens Pål Sverre Fikse er ordfører i Verdal.

2022 er utnevnt til Frivillighetens år. Lag og foreninger, frivilligsentraler, næringsliv, kommuner og andre samarbeidspartnere er invitert til å synliggjøre og aktualisere frivillig sektor og øke kjennskap til og anerkjennelse av frivillig innsats. Målet er å få flere med på laget!

Frivillighetens år 2022 er forankret i regjeringens Frivillighetsmelding. Det er Frivillighet Norge som har fått ansvaret for å planlegge og koordinere innsatsen i løpet av året, og på nettsiden www.frivillighetensar2022.no kan en få ideer både til markeringer og til å søke om støtte til gode tiltak.

Tall fra SSB viser at frivillig innsats bidrar med en verdiskaping tilsvarende ca. 509 000 000 kr på Innherred. På landsbasis tilsvarer dette ca. 78 milliarder. Tallene viser tydelig frivillighetens verdi i kroner, men frivilligheten har en uvurderlig verdi utover det!

Frivilligheten er bra for helsa vår.  Forskeren Isaac Prilletensky viser til at det å være betydningsfull og verdsatt gjennom å tilføre verdi i andres liv, organisasjonsliv og samfunnsliv er grunnleggende for menneskers opplevelse av god livskvalitet og helse. Frivilligheten er en sentral kilde til dette.

Det finnes mange gode eksempler på betydningen av frivillig arbeid på Innherred. Et godt eksempel blant mange i Verdal, er Hagergrynkompaniet, som årlig arrangerer to store kulturarrangementer for eldre og har eget sangkor med ukentlige øvinger. Hver onsdag er det treff med kaffe og gode samtaler, og av og til arrangeres utflukter eller sosiale kvelder. Her er plass for alle! Filosofien er at alle har en ferdighet det er bruk for.

I Levanger er Snekkerkaran et av mange eksempler på hvordan frivillighet skaper en verdifull sosial arena for de som bidrar og deltar. Snekkerkaran er et sosialt tilbud til pensjonerte eller uføre menn som ønsker å holde på med trearbeid. Noen av de frivillige ildsjelene i Snekkerkaran har også ønsket å bidra til mestring og trivsel for ungdom, og har blant annet holdt aktivitetskvelder for ungdom sist høst.

En nylig gjennomført befolkningsundersøkelse gjort av Frivillighet Norge og Kantar (Frivillighetsbarometeret), viser en betydelig nedgang i andelen som rapporterer at de har bidratt med frivillighet fra 2020 til 2021. Nedgangen skyldes trolig koronapandemien.

Vi håper at Frivillighetens år 2022 skal bidra til at pilen igjen vil peke oppover – og at 2022 gir bestenotering når det gjelder andelen nordmenn som bidrar med frivillig innsats. For potensialet er der! Undersøkelsen viser nemlig at 59% av dem som ikke er forsøkt rekruttert kunne tenke seg å gjøre frivillig innsats for en sak de er opptatt av.

Å være til nytte og bidra med samfunnsverdi og å jobbe med noe man brenner for er det som motiverer mest. I tillegg oppgis det sosiale å være viktig. Når nye frivillige skal rekrutteres er det derfor viktig å kommunisere personlig relevans og nytteverdi. Kanskje må lag og foreninger tenke nytt rundt rekruttering og inkludering? Hva med en egen rekrutterings- og inkluderingsanvarlig i klubben eller foreningen?

Ikke alle ønsker å være medlem av et lag eller forening, men gjør likevel stor innsats som frivillige. Noen samler inn klær til innbyggere som sliter økonomisk, andre hjelper flyktninger å søke om familiegjenforening og noen er besøksvenn for eldre. Og så er det alle de som er litt ekstra oppmerksomme: «Mikrofrivillighet» er en beskrivelse på å være et oppmerksomt og anerkjennende medmenneske i dagliglivet.

Kanskje passer ikke dette inn i den «vanlige» betegnelsen på frivillig innsats, men den har en styrke som ikke må undervurderes.  En mor som deltok i et forskningsprosjekt om samskaping og inkludering i Levanger sa at det føltes annerledes når andre foreldre i barnehagen var hjelpsomme og imøtekommende enn når de ansatte var det. Begge deler var viktig – men det opplevdes ekstra verdifullt å bli møtt med anerkjennelse av noen som ikke fikk betalt for det. (jfr: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2021.604796/full )

Menneskemøter mellom bekjente og fremmede betyr mer enn hva folk ofte er oppmerksomme på. Si hei, gi en hånd, et smil! Vi betyr noe for hverandre.

Som ordførere i Verdal og Levanger er det store ønsket for Frivillighetens år 2022 at vi alle bidrar slik at flere får oppleve det gode felleskapet og samholdet det gir å delta som frivillig i samfunnslivet.

Kommunene ønsker dialog og samarbeid med frivilligheten slik at vi i enda større grad kan bidra til å styrke aktiviteten. Vi oppfordrer samtidig andre aktører i samfunnet til å støtte opp om frivilligheten, slik at lag, foreninger og enkeltpersoner får best mulige vilkår for sin innsats.

Til slutt; TUSEN TAKK til alle dere som gir av dere selv for at andre skal få en bedre hverdag. Takk for at dere bidrar til varme, trygge og aktive lokalsamfunn for alle.

Pål Sverre Fikse, ordfører Verdal

Anita Ravlo Sand, ordfører Levanger

Les flere saker om frivillighetens år 2022 her.

Foreslå din frivillige

Hvem vil du at vi skal skrive om? Skriv og send inn ditt forslag her.

Send ditt forslag
Roger Rein

Hvem er din utvalgte frivillig?

  • 2022 er frivillighetens år. Hver eneste dag gjøres det viktig frivillig arbeid for å holde hjulene i gang over hele landet.

  • På Innherred bidrar frivilligheten med en verdiskaping tilsvarende 509 millioner kroner årlig.

  • Gjennom hele året vil Innherred presentere personer som hver dag gjør en frivillig innsats for det de brenner for.

  • Du kjenner sikkert noen som fortjener en omtale på grunn av sin innsats for frivilligheten. Hvem er din kandidat? Hvem bør vi skrive om?